«Ούριος άνεμος» για τις μετοχές μέχρι το τέλος του 2022 - Έρχονται «εκπλήξεις»

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ούριος άνεμος» για τις μετοχές μέχρι το τέλος του 2022 - Έρχονται «εκπλήξεις»
Αισιόδοξος για την πορεία των μετοχών έως το τέλος του έτους εμφανίστηκε ο Τομ Λι.

Οι δύσκολες συνθήκες που έπληξαν σχεδόν ανεπανόρθωτα τη χρηματιστηριακή αγορά το 2022 έχουν δώσει τη θέση τους σε έναν «ούριος άνεμο», για ένα ράλι στις μετοχές των ΗΠΑ προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Τομ Λι, επικεφαλής έρευνας της Fundstrat Global Advisors.

«Η ανάπαυλα του Thanksgiving τελείωσε και τώρα οι αγορές εισέρχονται στις τελευταίες κρίσιμες εβδομάδες του 2022. Αν και πολλοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να "κλείσουν τα βιβλία" για τη χρονιά, πιστεύουμε ότι οι τελευταίες 5 εβδομάδες θα είναι "πυροτεχνήματα"» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψή του, οι 11 αντίθετοι άνεμοι ώθησαν τον δείκτη S&P 500 σε χαμηλό έτους τον Οκτώβριο, όπως η αύξησης των τιμών του πετρελαίου και η «βιασύνη» της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού, «έχουν ανατραπεί πλήρως».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφεται «χαλάρωση» του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, που αλλάζει τους όρους παιχνιδιού για τις αγορές και «ένα βιώσιμο ράλι» είναι ιδιαιτέρως ισχυρό για το τέλος του έτους.

«Ο πιο ήπιος πληθωρισμός που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο φαίνεται πως εδραιώνεται και η μείωση των πιέσεων στις τιμές θα είναι "αρκετή" ώστε η Fed να επιβραδύνει τον γρήγορο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, με τον Δεκέμβριο να είναι δυνητικά η τελευταία αύξηση. Επίσης, αν ο πληθωρισμός είναι "τόσο κακός όσο η δεκαετία του 1980", θα πίστευα ότι οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ θα αποτελούσαν σφαγή για την οικονομία», εκτίμησε ο Λι.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν διάφορα «σήματα» που δείχνουν «μια πολύ διαφορετική πορεία προς τα εμπρός για τις αγορές», συμπεριλαμβανομένης της «κατάρρευσης» της αστάθειας στην αγορά ομολόγων και της σχετικά μεγάλης αποδυνάμωσης του δολαρίου των ΗΠΑ.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων γνώρισαν πρόσφατα μια «μαζική πτώση, από τις μεγαλύτερες τα τελευταία 50 χρόνια», σημειώνει και καταλήγει πως «οι σκεπτικιστές θα πουν πως "η ανάπτυξη είναι το πρόβλημα τώρα" και θα την αναδείξουν ως αρνητικό στα κέρδη ανά μετοχή», κάτι που για εκείνον δεν ισχύει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στασιμοπληθωρισμός: Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023

Κίνα: Κίνδυνος για νέα «Τιενανμέν» - Ο Σι «δεν αλλάζει λόγω πίεσης, θα τσακίσει τον λαό»

Cyber Monday: Ρεκόρ πωλήσεων - Αύξηση έως 8,5% από το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider