Πετρέλαιο: «Εξανεμίστηκαν» οι αυξήσεις στις τιμές όλου του 2022 - Οι ταραχές στην Κίνα πλήττουν τη ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: «Εξανεμίστηκαν» οι αυξήσεις στις τιμές όλου του 2022 - Οι ταραχές στην Κίνα πλήττουν τη ζήτηση
ο πετρέλαιο εκτινάχθηκε κοντά στα υψηλά 14 ετών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο

Ραγδαία υποχώρηση σημειώνουν τη Δευτέρα οι τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου, με το WTI να εξαλείφει ό,τι είχε απομείνει από την μεγάλη άνοδο που σημειώθηκε μέσα στο 2022, καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στους νέους αυστηρούς περιορισμούς της Κίνας για την COVID-19 πυροδοτούν ανησυχίες για τη ζήτηση σε έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο.

Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Ιανουαρίου την Δευτέρα υποχωρεί 2,50 δολάρια ή 3,3%, στα 73,78 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μια μείωση της τάξης του 1,9% για το έτος μέχρι σήμερα.
Το brent παράδοσης Ιανουαρίου χάνει 2,86 δολάρια ή 3,4%, στα 80,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, διατηρώντας μια άνοδο 4% για φέτος, σύμφωνα με τη FactSet.

Διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες μεγάλες κινεζικές πόλεις για τους αυστηρούς περιορισμούς για την COVID-19, συνδέοντας μάλιστα τους τελευταίους με καταγγελίες ότι οι κυβερνητικές πολιτικές της απομόνωσης μπορεί να έχουν επιδεινώσει τον αριθμό των νεκρών σε μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη βορειοδυτική περιοχή Xinjiang.

Τα lockdown φάνηκε ότι βοήθησαν να συγκρατηθούν οι τιμές του αργού το 2022. Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε κοντά στα υψηλά 14 ετών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με το δείκτη στις ΗΠΑ να φθάνει στα 123,20 δολάρια το βαρέλι στις 8 Μαρτίου, ενώ το brent σημείωσε κορύφωση στα επίπεδα των 127,98 δολαρίων το βαρέλι την ίδια ημέρα.

«Το αργό πετρέλαιο ήταν το μεγαλύτερο θύμα των γεγονότων που εκτυλίσσονται στην Κίνα, τα οποία επιβαρύνουν τις προοπτικές της ζήτησης. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι αρχές θα πιέσουν σκληρά τους διαδηλωτές και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς εν μέσω ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων», δήλωσε σύμφωνα με το Marketwatch ο Raffi Boyadjian, επικεφαλής αναλυτής της XM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό έτους λόγω των ταραχών στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider