Goldman Sachs: 'Ερχεται «βουτιά» 30% στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, αλλά προσωρινή...

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: 'Ερχεται «βουτιά» 30% στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, αλλά προσωρινή...
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά περίπου 30% τους επόμενους μήνες, καθώς τα κράτη αποκτούν προσωρινά το προβάδισμα σε θέματα εφοδιασμού.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά περίπου 30% τους επόμενους μήνες, καθώς τα κράτη αποκτούν προσωρινά το προβάδισμα σε θέματα εφοδιασμού.

Στο TTF την Τρίτη, η τιμή του φυσικού αερίου διαπραγματευόταν στα περίπου 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, η Goldman Sachs αναμένει ότι αυτή η τιμή αναφοράς θα μειωθεί στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με note που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό θα αποτελούσε σημαντική μεταβολή σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν τον Αύγουστο. Εκείνον τον καιρό, η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες πιέσεις στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης είχαν ωθήσει τις τιμές σε ιστορικά επίπεδα — πάνω από τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση των τιμών

Η πρόσφατη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει ουσιαστικά φτάσει σε επίπεδα πληρότητας για τη φετινή χειμερινή περίοδο. Οι θερμοκρασίες αυτό το φθινόπωρο ήταν πιο ήπιες από τις αναμενόμενες, καθυστερώντας έτσι την έναρξη της περιόδου εντατικής χρήσης, ενώ υπάρχει υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πρόσφατα reports αναφέρουν ότι περίπου 60 πλοία περιμένουν να εκφορτώσουν LNG στην Ευρώπη. Μέρος αυτού του φορτίου αγοράστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έφτασε τώρα που οι αποθήκες είναι σχεδόν πλήρεις. Πράγματι, τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη βρίσκονται στο 94%.

Και μετά πάλι άνοδος

Παρά την αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, η οποία μπορεί να μετριάσει εν μέρει την κρίση κόστους ζωής, υπάρχει μεγάλη πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να εξασφαλίσουν την προσφορά και μεσοπρόθεσμα.

«Η ομάδα μας για τα εμπορεύματα προβλέπει περαιτέρω πτώση στα 85 ευρώ το πρώτο τρίμηνο προτού η τιμή σημειώνει εκ νέου απότομη άνοδο το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα χτίζονται ξανά τα αποθέματα», αναφέρουν στο note τους οι αναλυτές της Goldman Sachs. Οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών σε λίγο κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν μετά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 λόγω πολλών παραγόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατά 40% αυξημένη η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, πτώση για τα καύσιμα κίνησης – Τι επιφυλάσσει ο Νοέμβριος

Ρεύμα: Πώς θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα των προμηθευτών – Εντός του μήνα ο μηχανισμός

Digital Market Act: Η ΕΕ επαναπροσδιορίζει του κανόνες του Διαδικτύου

gazzetta
gazzetta reader insider insider