Νευρικότητα στις ευρωαγορές, με την προσοχή στον Σούνακ - Πτώση 7% για την HSBC

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στις ευρωαγορές, με την προσοχή στον Σούνακ - Πτώση 7% για την HSBC
Μεικτά πρόσημα στα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό της ηπείρου μας, καθώς συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: 13:32

Με νευρικότητα κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, διαγράφοντας το θετικό κλίμα που κατέγραφαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης και αναμένοντας τις εξελίξεις από τη Βρετανία, τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Ψηλά στην ατζέντα της προσοχής βρίσκεται η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας, μετά από την ανάδειξη του Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος (Τόρις) και την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Σούνακ, που θεωρείται υπέρμαχος του Brexit, θα ανακοινώσει εντός της Τρίτης το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του και αναμένεται να στείλει στις αγορές μηνύματα για το πως σκοπεύει να κινηθεί στο προσεχές μέλλον, με μια βρετανική οικονομία που δοκιμάζεται από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ακόμα, οι αναλυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, κατά την οποία η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων της, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού που «αγγίζει» το 10% στην Ευρωζώνη.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται0,14% στις 402,36 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,32% στις 3.156 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,63% στις 6.969 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,82% στις 12.894 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιείται 0,24% στις 6.146 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνει 0,44% στις 21.886 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,03% στις 7.681 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες 7,3% γράφει η μετοχή της HSBC στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά από τη βουτιά» 42% στα προ φόρων κέρδη γ΄ τριμήνου, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις ζημιές από την πώληση της γαλλικής μονάδας.

Κέρδη άνω του 4,5% σημειώνει η μετοχή της UBS στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο, με το μέγεθος να ξεπερνά ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Άνοδο κοντά στο 4% καταγράφει η SAP στην αγορά της Γερμανίας, παρά το ότι εμφάνισε έσοδα που κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το γ' τρίμηνο.

Άνοδο 0,74% σημειώνει η μετοχή της Novartis στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, μετά από τις απώλειες εσόδων και κερδών που κατέγραψε η ελβετική φαρμακευτική στο γ' τρίμηνο.

Μάκρο

Το ινστιτούτο Ifo αναμένει ύφεση στη Γερμανία για τον χειμώνα, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατά 0,6% στο δ' τρίμηνο του 2022.

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία ενισχύθηκαν 35,6% για τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού έμειναν αμετάβλητες, στο 0%, έναντι αύξηση 2,7% τον Αύγουστο.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν στις ασιατικές αγορές, με τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας να συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 1,02% στις 27.250 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,28% στις 6.798 μονάδες, ο Kospi στη Σεούλ έχασε 0,05% στις 2.235 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,04% στις 2.976 μονάδες και ο Shenzhen Component απώλεσε 0,54% στις 10.637 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 0,10% στις 15.165 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών, σε εσωτερική και διεθνή αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider