Προσπάθεια ανασύνταξης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια ανασύνταξης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με κέρδη οδεύουν προς το κλείσιμο του τρίτου τριμήνου του έτους τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 16:46

Με κέρδη οδεύουν προς το κλείσιμο του τρίτου τριμήνου του έτους τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές προσπαθούν να συνέλθουν από τις διαδοχικές απώλειες των τελευταίων ημερών, οι οποίες πυροδοτήθηκαν τόσο από την ανησυχία σχετικά με την αύξηση του πληθωρισμού όσο και από τους φόβους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, την στιγμή που οι Κεντρικές Τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τις αυξήσεις τους στα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή, στερλίνα και ευρώ δείχνουν σημάδια αντίδρασης μετά το βαρύ «χτύπημα» που δέχτηκαν στις αρχές της εβδομάδας καθώς η δημοσιονομική ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί μετά και την πυροσβεστική παρέμβαση της BoE.

Συγκεκριμένα, τα δύο νομίσματα βρέθηκαν να σημειώνουν άνοδο σε νέα υψηλά εβδομάδας την Παρασκευή, εν μέσω και των επιθετικών μηνυμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,73% στις 385,75 μονάδες, με τον ενεργειακό κλάδο να κερδίζει 1,9%, ενώ σχεδόν το σύνολο των επιμέρους κλάδων βρίσκεται σε θετικό έδαφος. Ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 3.290 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,36%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,64% στις 12.052 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 5.717 μονάδες, με κέρδη 0,71%.

Καθοδικά κινείται μόνο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να καταγράφει απώλειες 0,21% στις 6.867 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,96% στις 20.544 μονάδες. Τέλος, ο IBEX 35 στην Ισπανία βρίσκεται στις 7.353 μονάδες, με άνοδο 0,73%.

Μάκρο

Οριακή ανάπτυξη σημείωσε η βρετανική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2022, ωστόσο οι προβλέψεις των αναλυτών παραμένουν δυσοίωνες για τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η εκτόξευση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων φέρνουν πρόσθετα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, την στιγμή που η αγορά ανέμενε μικρή συρρίκνωση κατά 0,1%.

Υπενθυμίζεται πως στο α' τρίμηνο του έτους, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7%.

Ταυτόχρονα, απροσδόκητη μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να διαμορφώνονται στο 6,2%, χαμηλότερα από το 6,6% του Αυγούστου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα παρέμενε αμετάβλητος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee, οι τιμές σε ενέργεια και υπηρεσίες επιβραδύνθηκε, ενώ οι τιμές των τροφίμων επιταχύνθηκαν.

Ασιατικές αγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι σημαντικότεροι δείκτες στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, ακολουθώντας κατά πόδας την πτωτική τάση που διαμορφώθηκε στην αμερικανική αγορά την Πέμπτη, μετά και τις ανακοινώσεις για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη στο β' τρίμηνο του 2022.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,83% στις 25.937 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 17.222 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 3/024 μονάδες. O δείκτης Shenzhen ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 10.778 μονάδες, χάνοντας 1,29%.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI έχασε 0,71% και έκλεισε στις 2.155 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 διαμορφώθηκε στις 6.474 μονάδες, με απώλειες 1,23%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Στο 0,2% η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Ανησυχώ για την Βρετανία - «Πληρώνει» την έξοδο από την ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider