Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας
Με απώλειες περίπου 3% έκλεισε η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα αναζωπύρωσαν τους φόβους πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση για προϊόντα ενέργειας.

Με απώλειες περίπου 3% έκλεισε η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα αναζωπύρωσαν τους φόβους πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση για προϊόντα ενέργειας.

Η προοπτική αποκατάστασης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, που θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, ήταν ακόμη ένας παράγοντας που συνέβαλε στις απώλειες του πετρελαίου.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού WTI, παραδόσεως Σεπτεμβρίου, υποχώρησε κατά 2,69 δολάρια ή κατά 2,9%, κλείνοντας στα 89,41 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Έχοντας την προηγούμενη εβδομάδα συγκεντρώσει κέρδη 3,5%, το συμβόλαιο έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου.

Το αργό τύπου brent έχασε 3,05 δολάρια ή 3,1%, φτάνοντας στα 95,10 δολάρια το βαρέλι στο ICE. Ήταν επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου για το συμβόλαιο, το οποίο ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο +3,4%.

Μια σειρά στοιχείων για την κινεζική οικονομία έδειξαν ότι η ανάπτυξη εξασθενεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. «Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας αποκάλυψαν τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο από τα lockdowns του κορονοϊού και την ολοένα και επιδεινούμενη κρίση της αγοράς ακινήτων... Σε απάντηση, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε απρόσμενα τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε σε note προς τους πελάτες του ο υπεύθυνος αγορών της Interactive Investor, Richard Hunter.

Η παραγωγή των διυλιστηρίων συρρικνώθηκε στα 12,53 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, έδειξαν τα στοιχεία της κυβέρνησης.

«Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο εξασθενίζει καθώς τα εγχώρια logitsics και η καταναλωτική ζήτηση αποθαρρύνονται από τις τιμές-ρεκόρ των καυσίμων», σχολίασε ο Heron Lin, οικονομολόγος της Moody's Analytics. Η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να παραμείνει σε καθοδική τροχιά για το υπόλοιπο του έτους καθώς η απειλή των περιορισμών εξαιτίας του κορονοϊού ενθαρρύνει την προληπτική αποταμίευση και μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου, προσθέτει.

Έτοιμη για αύξηση της παραγωγής η Σαουδική Αραβία

Η Saudi Aramco είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στη μέγιστη δυναμικότητα των 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα εάν ζητηθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο CEO Αμίν Νασέρ σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

«Είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να αυξάνουμε έως τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη ή έκκληση από την κυβέρνηση ή το υπουργείο Ενέργειας να αυξήσουμε την παραγωγή μας», είπε ο Νασέρ. Πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών για την COVID-19 από την Κίνα και η ανάκαμψη στον κλάδο των αερομεταφορών θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Χαμηλότερο το κόστος μετακίνησης – Σαρωτικοί οι έλεγχοι στην αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider