Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που επανέφεραν την αγορά πάνω από τις 880 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που επανέφεραν την αγορά πάνω από τις 880 μονάδες
Με «φτωχό» τζίρο επέστρεψε το ΧΑ πάνω από τις 880 μονάδες.

Περαιτέρω ώθηση στο Χρηματιστήριο πρόσφερε τόσο η δυναμική της αμερικανικής αγοράς όσο και τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα σε ένα άκρως ριψοκίνδυνο σκηνικό παγκοσμίως.

Εφαλτήριο για τοποθετήσεις και για μια πιο risk on διάθεση αποτελούν τα καλύτερα νέα που έρχονται από τις ΗΠΑ, με τον πληθωρισμό να δείχνει σημάδια υποχώρησης από τα ιστορικά υψηλά. Η εξέλιξη αυτή δείχνει να επιδρά στην ψυχολογία των επενδυτών της Wall Street που ένιωσαν μια μεγαλύτερη ασφάλεια, έχοντας κατά νου και τις κινήσεις της Fed ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αγορές ήδη τιμολογούν ηπιότερους χειρισμούς από τη Fed για τον Σεπτέμβριο (στις 75 μονάδες βάσης η αύξηση), με την τελική γραμμή των επιτοκίων να υποχωρεί κατά 15 μονάδες βάσης στο 3,55%. Επίσης η μεταβλητότητα έχει υποχωρήσει σημαντικά με τον δείκτη VIX να βρίσκεται κάτω από τις 20 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Από την αντίπερα όχθη οι ευρωπαϊκές αγορές, δείχνουν να βρίσκονται σε ένα διαφορετικό σημείο, έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλαπλά δυσεπίλυτα μέτωπα, όπως είναι η ενεργειακή κρίση, οι πολιτικές κάλπες στην Ιταλία, και ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τη διαφορετική προσέγγιση της ΕΚΤ.

Στα ενδότερα η αγορά επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της «βαριάς» για αυτήν Coca Cola. Συγκεκριμένα, κατά 19,4% αυξήθηκαν σε οργανική βάση και κατά 29,6% σε δημοσιευμένη βάση τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις της Coca-Cola HBC AG το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ σημειώθηκαν περαιτέρω αυξήσεις του μεριδίου αγοράς σε αξία και όγκο πωλήσεων στα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα αναψυκτικά και στα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις διαμορφώθηκε σε 25,2% σε οργανική βάση, ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 12,1%. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο αυξήθηκαν κατά 14% σε οργανική βάση, επωφελούμενα από την τιμολογιακή πολιτική και τις στοχευμένες ενέργειες για τη βελτίωση του μείγματος, περαιτέρω ενισχυμένα από την ανάκαμψη της εκτός σπιτιού κατανάλωσης.

Επίσης, σημειώθηκε αύξηση των συγκρίσιμων κερδών ανά μετοχή κατά 33,9%, ενώ και οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 55,4 εκατ. ευρώ, σε ποσό 332,9 εκατ. ευρώ. Ο ισχυρός ισολογισμός και η ρευστότητα διατηρούνται μετά και την πληρωμή του μερίσματος ποσού 0,71 ευρώ ανά μετοχή τον Αύγουστο.

Τεχνικά για την αγορά, σημεία στήριξης είναι οι 870 και 829 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 927 μονάδες, ενώ σήμερα αναμένεται και η αξιολόγηση του δείκτη MSCI. Επιπλέον, οι επενδυτές έδειξαν προς τα μισά της συνεδρίασης να κλειδώνουν κέρδη λόγω του τριημέρου και των ενδοσυνεδριακών υψηλών που κατέγραψαν αρκετοί τίτλοι, αλλά ανέβασαν ταχύτητες έστω και με χαμηλό τζίρο πιάνοντας έτσι τις 880 μονάδες.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 882,77 μονάδες με τον τζίρο μόλις στα 41,76 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο κατά 0,96% στις 2.129,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε λόγω της Πειραιώς κλείνοντας στο +1,21% και στις 571,39 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα ενδοσυνεδριακά κατάφερε να πατήσει γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο της συνεδρίασης κλείνοντας στο 3,76% και τα 1,077 ευρώ («γκάζι» στις δημοπρασίες). Κέρδη και για την Alpha Bank στο 1,93% και τα 0,95 ευρώ όπως και για την ΕΤΕ στο 1,01% και τα 3,293 ευρώ. Αμετάβλητη παρέμεινε η Eurobank στα 0,96 ευρώ.

Πρωταγωνιστές από τα βαριά χαρτιά της αγοράς η Coca Cola με κέρδη 2,41% στα 24,26 ευρώ (όγκος 60,89 χιλ. τεμάχια) όπως και η Μυτιληναίος στο +2,92% και τα 15,50 ευρώ (281 χιλ. τεμάχια). Επίσης στα 17,49 ευρώ σκαρφάλωσε η Motor Oil με κέρδη 2,22%, βλέποντας τα 17,80 ευρώ και τα 18,50 ευρώ πλέον.

Ήπια άνοδο για ΟΠΑΠ, Lamda ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ διορθωτικές κινήσεις καταγράφηκαν σε Ελλάκτωρ, Aegean και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider