Ράλι στην Wall Street με «καύσιμο» από τον πληθωρισμό - Στο +3% ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στην Wall Street με «καύσιμο» από τον πληθωρισμό - Στο +3% ο Nasdaq
«Πάτησε» τις 33.000 μονάδες με «άλμα» 500 μονάδων ο Dow Jones. Κέρδη άνω του 2% και υψηλά τριών μηνών για τον S&P 500 έφερε η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Με ισχυρά κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης στην αμερικανική αγορά, καθώς η επενδυτική ψυχολογία αναπτερώθηκε μετά την άνω του αναμενόμενου αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, γεγονός που γεννά αισιοδοξία πως η Fed θα βάλει «φρένο» στις επιθετικές κινήσεις της αναφορικά με τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας πραγματικότητας που σηματοδοτεί η μείωση του ετήσιου πληθωρισμού τον Ιούλιο στο 8,5% (από 9,1% τον προηγούμενο μήνα) αποτελεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed του Σικάγο, Charles Evans, ο οποίος χαρακτήρισε την μείωση του πληθωρισμού ως «θετική εξέλιξη», αφήνοντας να εννοηθεί πως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μία ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων της.

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 8,5%, χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 8,7%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών της βενζίνης.

Υπενθυμίζεται, πως τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε αγγίξει υψηλά σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, καθώς είχε διαμορφωθεί σε ποσοστό 9,1%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν κάμψη στο 4,6%, την στιγμή που οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 7,7%, υπερσκελίζοντας τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές των τροφίμων (1,1%) και της στέγασης (0,5%). Εξαιρουμένων των ιδιαίτερα ευμετάβλητων τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε ποσοστό 5,9%, χαμηλότερα των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 6,1%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε εκ νέου το «φράγμα» των 33.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουνίου, κλείνοντας στα επίπεδα των 33.309 μονάδων, σημειώνοντας κέρδη 1,63% ή 535 μονάδων.

Παρόμοια εικόνα και για τον S&P 500, με την «Μητέρα των Αγορών» να διαμορφώνεται σε υψηλά τριών μηνών και στις 4.210 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,13%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.854 μονάδες, πραγματοποιώντας «άλμα» 2,89%.

Την ίδια στιγμή, κάτω από το όριο ανησυχίας των 20 μονάδων για πρώτη φορά από τον προηγούμενο Μάρτιο βρέθηκε ο δείκτης VIX- που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά-, καθώς την Τετάρτη σημείωσε πτώση άνω του 9%, κλείνοντας στις 19,73 μονάδες.

Στο ταμπλό, μεγάλοι κερδισμένοι από το σημερινό ράλι είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί της αμερικανικής οικονομίας, με την Meta να ενισχύεται σχεδόν κατά 6%, ενώ η μετοχή της Netflix κέρδισε άνω του 4%. Ισχυρή άνοδος και για τον τίτλο της Salesforce, η οποία οδήγησε τα κέρδη στον βιομηχανικό δείκτη, με άνοδο 3,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρά κέρδη και νέα υψηλά έξι εβδομάδων για τον χρυσό

Ήπια άνοδος 1% για το πετρέλαιο

Ευρωαγορές: Η μείωση του πληθωρισμού «πρασίνισε» τα ταμπλό των συνεδριάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider