Χρηματιστήριο: Οριακές μεταβολές εν μέσω διεθνούς επενδυτικής επιφύλαξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οριακές μεταβολές εν μέσω διεθνούς επενδυτικής επιφύλαξης
Κρίσιμη εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά και λόγω της σημερινής συνόδου των υπουργών ενέργειας της ΕΕ.

Τελευταία ενημέρωση 16:06

Διστακτικές κινήσεις καταγράφει ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών την Τρίτη, καθώς στο ίδιο τέμπο κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές σε μια εβδομάδα που τηρείται γενική στάση αναμονής για διεθνείς οικονομικές εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής αλλά και λόγω της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη φέρονται να έχουν συμφωνήσει στις τροποποιήσεις και στον εθελοντικό χαρακτήρα που είχε προταθεί από κάποιες χώρες για τη μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία στο πιθανό ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της ροής από τη Ρωσία.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά πιο εύκολη μια απόφαση στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας σήμερα.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι ανησυχίες, καθώς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, όπως ο ΣΕΒ, επισημαίνει πως το σχέδιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Ιουλίου για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου θα έχει ιδιαίτερα επιζήμιες επιπτώσεις για την ελληνική βιομηχανία. Η επιπλέον επιβολή ενός στόχου μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της βιομηχανίας, δεδομένου ότι οι δυνατότητες μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι πολύ περιορισμένες, ιδίως σε σημαντικούς κλάδους έντασης ενέργειας, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες σε καθοριστικές αλυσίδες αξίας, τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία.

Αναμένεται η αντίδραση και της χρηματιστηριακής αγοράς σε μια συμφωνία για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας.

Η κίνηση στα ταμπλό

Έτσι, ο γενικός δείκτης κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,03% στις 829,13 μονάδες και με χαμηλό τζίρο στα 21,12 εκατ. ευρώ.

Ο Large Cap κερδίζει 0,07% ενώ ο Mid Cap χάνει 0,15%. Στους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν τα Τρόφιμα με 0,87% και τα Βιομηχανικά Προϊόντα με 0,76%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν το Πετρέλαιο με -1,67% και το Εμπόριο με -0,45% . Οι τράπεζες ενισχύονται κατά 0,12%.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης η Aegean ενισχύεται με 2,50% και η Alpha Bank με 1,92%, την στιγμή που στον αντίποδα η Motor Oil χάνει 2,01% και η Marfin -1,20%.

Στα ταμπλό, ο Επίλεκτος κερδίζει 11,48% και οι Μύλοι Κεπένου 10%μ ενώ υποχωρούν πιο έντονα η Ίλυδα με 4,37% και η Κάιρομεζ με 3,94%.

Ανοδικά κινούνται 42 μετοχές, 50 πτωτικά και 16 μένουν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σίμσον (Κομισιόν): Αναμένω σήμερα συμφωνία στο ενεργειακό σχέδιο - Υποκινούμενες οι μειώσεις της Gazprom

ΣΕΒ: Δυσμενείς επιπτώσεις από την πρόταση της ΕΕ για εξοικονόμηση φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider