Ευρωαγορές: Διευρύνονται οι απώλειες στην «σκιά» του πληθωρισμού και του ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Διευρύνονται οι απώλειες στην «σκιά» του πληθωρισμού και του ευρώ
Ευρώ και πληθωρισμός πιέζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες άνω του 2% σε Μιλάνο, Μαδρίτη.

Τελευταία ενημέρωση 16.00

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Πέμπτη, καθώς οι Ευρωπαίοι επενδυτές αξιολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις των νέων στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία ενδεχόμενα να οδηγήσουν σε ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις της Fed για την αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου των τιμών.

Την ίδια στιγμή, κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο βρέθηκε το ευρώ την Τετάρτη, με το κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης να έχει καταγράψει απώλειες 12% μέσα στο 2022. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, το μεσημέρι της Τετάρτης, το ευρώ βρέθηκε να πέφτει κάτω από το όριο του ενός δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πρόσκαιρα στο 1 ευρώ ανά 0,9998 δολάρια, προτού σημειώσει μικρή άνοδο στα επίπεδα των 1,0039 δολαρίων ανά ευρώ. Επί του παρόντος διαπραγματεύεται το 1,002 δολάριο.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, η άνοδος στον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο ξεπέρασε το 9%, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 9,1%, από 8,6% τον Μάιο και έναντι πρόβλεψης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 8,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του δείκτη από τον Δεκέμβριο του 1981. Ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,3% από 1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,1%.

Εξάλλου, την δυσαρέσκεια του για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Σε δήλωση του, ο Μπάιντεν υποστήριξε πως ο πληθωρισμός είναι σε «απαράδεκτα υψηλό επίπεδο». Παράλληλα, δήλωσε ότι θα δώσει στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) όλο τον «χώρο» που θα χρειαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Τα χθεσινά στοιχεία έφεραν αναταραχή στις διεθνείς αγορές με τον Stoxx να χάνει σχεδόν μία μονάδα, αλλά και τον Dow Jones στη Wall Street να κλείνει με απώλεια 200 μονάδων.

Η κίνηση στους δείκτες

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 1,37% στις 407,17 μονάδες, και ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 1,7% στις 3.395,15 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1,58% στις 12.554 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 1,31% στις 7.062 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,56% στις 5.903 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 3,22% στις 20.597 μονάδες, και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 2,03% στις 7.783 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτή ήταν η εικόνα στα πρόσημα με τα οποία έκλεισαν οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων, με τον Nikkei 225 να κερδίζει 0,62%, τον S&P/ASX 200 να ενισχύεται 0,44%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai υποχώρησε 0,08% και ο SZSE Component κέρδισε 0,75%. Ο KOSPI στη Σεούλ έχασε 0,27%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση στη Wall Street, 200 μονάδες έχασε ο Dow, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Οι ευρωαγορές «λύγισαν» από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider