Βιλερουά Ντε Γκαλό: Δεν είναι το ευρώ αδύναμο. Είναι το δολάριο ισχυρό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά Ντε Γκαλό: Δεν είναι το ευρώ αδύναμο. Είναι το δολάριο ισχυρό
Δεν είναι το ευρώ αδύναμο, αλλά το δολάριο ισχυρό, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό.

(upd 11:25) Δεν είναι το ευρώ αδύναμο, αλλά το δολάριο ισχυρό, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό.

Χθες, τα δύο νομίσματα έφτασαν σε ισοτιμία 1 προς 1 για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Ο Γκαλό είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ευρώ καθώς είναι σημαντική για τις τιμές. Τα πρόσφατα χαμηλά θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Είναι καλά νέα για την οικονομική δραστηριότητα, καθώς στηρίζει τους εξαγωγείς αλλά δυστυχώς αυξάνει λίγο τον πληθωρισμό», είπε ο Βιλερουά στο ραδιόφωνο France Info. «Η ισοτιμία δεν είναι κάτι που ορίζουμε, αλλά την παρακολουθούμε επειδή έχει σημασία για τον πληθωρισμό».

Λαβωμένο από τις απότομες αυξήσεις επιτοκίων της Fed και την ολοένα και αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη, το ευρώ έχει διολισθήσει κοντά στην ισοτιμία με το δολάριο τις τελευταίες εβδομάδες. Η βουτιά είναι ακόμη ένας «πονοκέφαλος» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς κρατά αυξημένο τον πληθωρισμό. Με τις τιμές καταναλωτή να έχουν φτάσει σε τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον στόχο του 2%, η ΕΚΤ σκοπεύει αυτόν τον μήνα να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από πάνω από μια δεκαετία.

Ο Βιλερουά σημείωσε πως οι πρόσφατες κινήσεις στις αγορές συναλλαγάμτος δεν σημαίνουν απαραίτητα πως το ευρώ είναι αδύναμο.

Θα αυξηθεί το επιτόκιο των αποταμιευτικών λογαριασμών στη Γαλλία

Ξεχωριστά ο ντε Γκαλό ανέφερε πως το επιτόκιο του αποταμιευτικού λογαριασμού «Livret A», τον οποίο διατηρούν εκατομμύρια πελάτες σε όλη τη Γαλλία, ενδέχεται να αυξηθεί από το 1% στο 2% τον Αύγουστο. Θα είναι η δεύτερη αύξηση του έτους εν μέσω του ολοένα και αυξανόμενου πληθωρισμού, καθώς το επιτόκιο είχε αυξηθεί, από το 0,5% στο 1%, στις αρχές του έτους.

Σημειώνεται ότι ο γαλλικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό του 6,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider