Ευρωαγορές: Διευρύνονται οι απώλειες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Διευρύνονται οι απώλειες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Η νέα αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλά άνω των 40 ετών ενισχύει το πτωτικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 16.23

Πρόσκαιρη αποδεικνύεται η αντίδραση που «έβγαλαν» οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές κατά την χθεσινή συνεδρίαση, καθώς την Τετάρτη οι δείκτες επανέρχονται σε αρνητικό έδαφος, με τη νέα αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να αυξάνει την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, την στιγμή που εκτιμάται πως η διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλά άνω του 40 ετών θα θα πυροδοτήσει ακόμη πιο επιθετικές ενέργειες της Fed αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 9,1%, από 8,6% τον Μάιο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 8,8%, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Ταυτόχρονα, κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο βρέθηκε το ευρώ την Τετάρτη, με το κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης να έχει καταγράψει απώλειες 12% μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης, το ευρώ βρέθηκε να πέφτει κάτω από το όριο του ενός δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πρόσκαιρα στο 1 ευρώ ανά 0,9998 δολάρια, προτού σημειώσει μικρή άνοδο στα επίπεδα των 1,0039 δολαρίων ανά ευρώ.

Ακόμα, όσον αφορά το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε πως δεν είναι το ευρώ αδύναμο, αλλά το δολάριο ισχυρό. Ο Γκαλό είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ευρώ καθώς είναι σημαντική για τις τιμές.

Η κίνηση των δεικτών

Την Τετάρτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,3% στις 411,61 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 σημειώνει πτώση 1,6% στις 3.431,4 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 1,55% στις 12.708 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,81% στις 7.151 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,66% στις 5.943 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,33% στις 21.200 μονάδες, και ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,08% στις 7.928 μονάδες.

Μάκρο

Στο 7,6% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Γερμανία τον Ιούνιο, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Destatis, την Τετάρτη. Το ποσοστό μειώθηκε από 7,9% τον Μάιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 38% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 12,7% την ίδια περίοδο.

Aναπάντεχη ανάπτυξη 0,5% πέτυχε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο, μετά την πτώση 0,2% του Απριλίου (αναθεωρημένη από πτώση 0,3%), διαψεύδοντας τις προσδοκίες για 0,1%. Οι επισκέψεις σε γενικούς ιατρούς αυξήθηκαν κατά 15% τον Μάιο στην Αγγλία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις υπηρεσίες. Η ισχύς στη δραστηριότητα στον κλάδο της υγείας υπερκαλύπτουν τα σημάδια ασθενέστερων δαπανών από τα νοικοκυριά. Οι καταναλωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου, μειώθηκαν κατά 0,1%. Τα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερα στα καταστήματα και στις εξόδους τους, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν μείωση 0,5% στο λιανικό εμπόριο και 5,3% συρρίκνωση σε αθλητισμό, διασκέδαση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες τον Μάιο.

Η εικόνα στην Ασία

Ψηλότερα έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ασία, με τις κεντρικές τράπεζες της Νοτίου Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας να αυξάνουν τα επιτόκια τους, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε εμπορικά στοιχεία.

Το εξωτερικό εμπόριο αγαθών της Κίνας αυξήθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση στα 19,8 τρισ. γουάν, περίπου στα 2,94 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τετάρτη. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 13,2% σε ετήσια βάση στα 11,14 τρισ. γουάν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,8% από πέρυσι σε 8,66 τρισ. γουάν. Η ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας επιταχύνθηκε στο 14,3% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 9,5% τον Μάιο και 0,1% τον Απρίλιο. Κατά το πρώτο εξάμηνο, το εμπόριο της Κίνας με τους τρεις κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της - την Ένωση Εθνών της ΝΑ Ασίας, την ΕΕ και τις ΗΠΑ - αυξήθηκε κατά 10,6%, 7,5% και 11,7% σε σχέση με πέρυσι, αντίστοιχα.

Έτσι, στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,54%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,23%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai σημείωσε άνοδο 0,09% και ο SZSE Component κέρδισε 0,56%. Στην Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε 0,47%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά Ντε Γκαλό: Δεν είναι το ευρώ αδύναμο. Είναι το δολάριο ισχυρό

Γερμανία: Στο 7,6% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο - «Άλμα» 38% στις τιμές ενέργειας

Βρετανία: Άνω των προσδοκιών ανάπτυξη 0,5% με ώθηση από ταξίδια και υγεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider