Μικρά κέρδη στην Wall Street με ώθηση από την Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρά κέρδη στην Wall Street με ώθηση από την Fed
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed ανέστρεψε το πτωτικό κλίμα.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς παρά την έκδηλη επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών, η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ανέστρεψε το πτωτικό κλίμα, σβήνοντας τις μικρές απώλειες των πρώτων ωρών των συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διήμερη συνάντησή τους τον Ιούνιο επισήμαναν την ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού ακόμα κι αν αυτό προκαλέσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) υπογράμμισαν πως η κίνηση ήταν επιβεβλημένη για τον περιορισμό των αυξήσεων του κόστους ζωής, ο οποίος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 41 χρόνια.

Παράλληλα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κατά 50 ή ακόμα και 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Ιούλιου.

Την ίδια στιγμή, οι φόβοι για ύφεση στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο στις κινήσεις των επενδυτών, με το τελευταίο «χτύπημα» στην επενδυτική ψυχολογία να προέρχεται από τον ελβετικό οίκο Credit Suisse, ο οποίος εκτιμά πως η οικονομία των ΗΠΑ θα καταφέρει οριακά να βρεθεί σε υφεσιακό έδαφος κατά τη διάρκεια του 2022, ενώ παράλληλα υποβάθμισε σημαντικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της «Μητέρας των Αγορών» (όπως αναφέρεται ο δείκτης S&P 500) μέσα στο τρέχον έτος.

Άλλωστε, την Δευτέρα, η Nomura Holdings προειδοποίησε πως τους επόμενους 12 μήνες πολλές μεγάλες οικονομίες θα εισέλθουν σε ύφεση, ενώ συγκεκριμένα για την οικονομία των ΗΠΑ προβλέπει μια όχι πολύ βαθιά αλλά μακρά ύφεση πέντε τριμήνων ξεκινώντας από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones -μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων- διαμορφώθηκε στις 31.037 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,22% ή 69 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 3.845 μονάδες, με άνοδο 0,36%.

Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε με κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στις 11.361 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,35%.

Μάκρο

Έλαφρά υποχώρηση 55,3% σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης ISM για το επιχειρηματικό κλίμα στις ΗΠΑ, σε εταιρείες προσανατολισμένες στις υπηρεσίες, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και λιανικές πωλήσεις, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών - ακόμη ένα σημάδι επιβράδυνσης για την αμερικανική οικονομία.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει 54%.

Μικρή μείωση κατέγραψε τον Μάιο ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, παραμένοντας ωστόσο σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καθώς υπολογίζεται πως για κάθε άνεργο Αμερικανό αντιστοιχούν περίπου δύο κενές θέσεις εργασίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, τον Μάιο υπήρχαν 11,3 εκατ. κενές θέσεις εργασίας, σημειώνοντας μείωση κατά περίπου 400.000 θέσεις σε σχέση με την αναθεωρημένη μέτρηση του Απριλίου. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στα 11 εκατ. κενές θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε bear market με νέες απώλειες 2% το πετρέλαιο - Στα 100 δολάρια το brent

Σε χαμηλά 21 μηνών ο χρυσός - Έβδομη διαδοχική ημέρα απωλειών

Bitcoin: Ξανά πάνω από τα 20.000 δολάρια με ώθηση από το χθεσινό ράλι του Nasdaq

gazzetta
gazzetta reader insider insider