Πρακτικά Fed: Ακόμα πιο επιθετική πολιτική στα επιτόκια, αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Ακόμα πιο επιθετική πολιτική στα επιτόκια, αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Την ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού ακόμα κι αν αυτό προκαλέσει την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας επισήμαναν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διήμερη συνάντησή τους τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση της FOMC που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού ακόμα κι αν αυτό προκαλέσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επισήμαναν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τη διήμερη συνάντησή τους τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναφερόμενα στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης, τα μέλη της FOMC υπογράμμισαν πως η κίνηση ήταν επιβεβλημένη για τον περιορισμό των αυξήσεων του κόστους ζωής, ο οποίος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 41 χρόνια.

Παράλληλα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κατά 50 ή ακόμα και 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Ιούλιου.

Υπενθυμίζεται πως στην ανακοίνωση της FOMC της 15ης Ιουνίου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εμφανίζονταν αποφασισμένα για μία αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες, καθώς το βασικό επιτόκιο της Fed αναμένεται να κλείσει το έτος στο 3,4%, αναθεωρημένο ανοδικά κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου, ενώ το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8%.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC, «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές δικαιολογούν τη μετάβαση σε μια σφιχτή πολιτική στο ζήτημα των επιτοκίων», ενώ παράλληλα «αναγνώρισαν πως η παραπάνω στάση θα μπορούσε να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον, σε περίπτωση που πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν».

Όπως αναφέρει το CNBC, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι η σύσφιξη της πολιτικής εκ μέρους της Fed πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη.

«Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι αντίστοιχες κινήσεις όπως αυτή του Ιουνίου, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο θεώρησαν πως η επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα στην αγορά εργασίας», αναφέρεται στο κείμενο των πρακτικών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.