Μικτά πρόσημα στην Wall Street - Χτύπησε «κόκκινο» η μεταβλητότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα στην Wall Street - Χτύπησε «κόκκινο» η μεταβλητότητα
Ολοταχώς για το χειρότερο εξάμηνο εδώ και 52 χρόνια ο S&P 500. Μέρες 2008 για τον τεχνολογικό δείκτη.

Με οριακές διακυμάνσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης στην αμερικανική αγορά, με την μεταβλητότητα να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Wall Street και τις διαδοχικές εναλλαγές προσήμων να συνηγορούν πως το κλίμα μεταξύ των επενδυτών είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιο, καθώς η «σκιά» της ύφεσης κυκλώνει την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Μάλιστα, λίγο πριν το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης έγινε γνωστό πως το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές μετρήσεις, σημειώνοντας κάμψη κατά 1,6% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον πληθωρισμό και την επιθετική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο ζήτημα των επιτοκίων να δίνουν τον τόνο να αποτελούν τις κύριες αιτίες πίσω από τις αρνητικές επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 82 μονάδες ή 0,27% και διαμορφώθηκε στις 31.029 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 - ο οποίος οδεύει για το χειρότερο εξάμηνο εδώ και 52 χρόνια- έκλεισε στις 3.818 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,07%.

Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 11.177 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,03%.

Πλέον, η «Μητέρα των Αγορών» -όπως χαρακτηρίζεται ο S&P 500- βρίσκεται περίπου 20% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους, ενώ σε τριμηνιαία βάση, ο Dow Jones και ο S&P βρίσκονται στις ράγες για την χειρότερη επίδοσή τους από το 2020. Χειρότερη η εικόνα για τον τεχνολογικό δείκτη, ο οποίος έχει χαράξει πορεία για την χειρότερη επίδοσή του σε τρίμηνο από το 2008.

Στο ταμπλό, ισχυρή άνοδο 6,4% σημείωσε η μετοχή της General Mills, καθώς τα κέρδη και τα έσοδα της εταιρείας στο β' τρίμηνο υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ κέρδη 1,3% κατέγραψε και η μετοχή της Goldman Sachs, στον απόηχο της έκθεσης της Bank of America, η οποία εκτιμά ότι η τράπεζα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει ακόμα και στο ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε και η μετοχή της Amazon με άνοδο 1,4%, ενώ κέρδη 2% κατέγραψε και ο τίτλος της Meta Platforms. Apple και Microsoft ενισχύθηκαν άνω του 1%.

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 4% σημείωσαν οι μετοχές των Advanced Micro Devices και Micron, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τίτλοι των ταξιδιωτικών κολοσσών, με την Carnival να υποχωρεί κατά 14%, ενώ Royal Caribbean και Norwegian Cruise Line Holdings έχασαν 10,3% και 9,3% αντίστοιχα.

Τέλος, «βουτιά» άνω του 22% σημείωσε η μετοχή της Bed Bath & Beyond, η οποία έχασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιδόσεις της στο β' τρίμηνο.

Μάκρο

Οριακά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 1,6% για τους πρώτους 3 μήνες του έτους σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2021, από συρρίκνωση 1,5% στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν τη συρρίκνωση στο 1,5%.

Η προσωπική δαπάνη αυξήθηκε σε τριμηνιαίο επίπεδο 1,8% από 3,1% στο δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανάμεναν αύξηση 3,1%.

Ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε 8,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο,, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως θα διαμορφωθεί στο 8,1%. Σημειώνεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης μέτρησης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Με απώλειες 2% τερματίστηκε το τριήμερο ανοδικό σερί ενόψει του OPEC+

Bitcoin: «Παλεύει» με τα 20.000 δολάρια, καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις στα crypto

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Σε πολυήμερο χαμηλό την Τετάρτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider