Ευρωαγορές: Αποχαιρέτησαν την εβδομάδα με ισχυρό ράλι - Κέρδη 2,6% ο Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αποχαιρέτησαν την εβδομάδα με ισχυρό ράλι - Κέρδη 2,6% ο Stoxx 600
Οι διεθνείς αγορές και οι επενδυτές ξεπέρασαν την ανησυχία για τις πιθανότητες ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Ισχυρό ράλι σημείωσαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές να ξεπερνούν την ανησυχία για τις πιθανότητες ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,62% στις 412,96 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ενισχύεται κατά 1,7%, ενώ ο κλάδος του λιανεμπορίου σημειώνει απώλειες 1%. Την ίδια στιγμή, ο Eurostoxx 50 έκλεισε στις 3.534 μονάδες, με άνοδο 2,86%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,59% στις 13.117 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος κατέγραψε άνοδο 3,23% και διαμορφώθηκε στις 6.073 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 2,67% στις 7.208 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 2,31% στις 22.115 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 8.240 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,65%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες 3,85% σημείωσε η μετοχή της TUI στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά από την ανακοίνωση αποχώρησης του CEO της, Φριτς Γιούσεν, από τη θέση του στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Διάδοχος του θα οριστεί ο μέχρι σήμερα επικεφαλής οικονομικών της TUI, Σεμπάστιαν Έμπελ, με τον ίδιο να αναμένεται να οριστεί και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, μετέδωσε το Reuters.

Σε σχετική δήλωση του, Γιούσεν ανέφερε πως «μετά από την υπαρξιακή κρίση που προκάλεσε στην TUI η πανδημία του κορονοϊού, είναι η σωστή ώρα για αλλαγή στην ηγεσία».

Μάκρο

Πτώση 0,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία κατά τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 0,7%, ενώ πτωτικά αναθεωρήθηκε και η αύξηση του Απριλίου, η οποία τελικά διαμορφώθηκε σε 0,4% από το 1,4% της αρχικής μέτρησης.

Την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη μεταξύ των βρετανικών νοικοκυριών επιδεινώθηκε εκ νέου τον Ιούνιο, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η GfK. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις -41 μονάδες τον Ιούνιο από -40 τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1974, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μια ελαφρά αύξηση στο -38.

Παράλληλα, σημάδια επιδείνωσης παρουσίασε τον Ιούνιο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, καθώς το αυξανόμενο κόστος και η απειλή της έλλειψης φυσικού αερίου ενέτειναν την απαισιοδοξία μεταξύ των εταιρειών στον τομέα της μεταποίησης και του λιανικού εμπορίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 92,3 μονάδες τον Ιούνιο από 93,0 μονάδες τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 92,5 μονάδες.

Τέλος, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο ρυθμός αύξησης του ισπανικού ΑΕΠ στο α' τρίμηνο του έτους, καθώς η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, έναντι αύξησης 2,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ισπανική στατιστική αρχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

TUI: Ο CEO, Φριτς Γιούσεν, αποχωρεί από την εταιρεία στο τέλος Σεπτεμβρίου

Γερμανία: Μικρή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider