Διευρύνονται τα κέρδη στις ευρωαγορές παρά τους φόβους για ύφεση - Άνοδος 1,5% για τον STOXX

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνονται τα κέρδη στις ευρωαγορές παρά τους φόβους για ύφεση - Άνοδος 1,5% για τον STOXX
Κέρδη άνω του 1% σε Παρίσι και Λονδίνο, καθώς η αγορά προσπαθεί να ανακάμψει από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση 16.32

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφονται την Παρασκευή στους κυριότερους δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές να αξιολογούν τις πιθανότητες ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει κέρδη 1,71% στις 409,27 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ενισχύεται κατά 1,7%, ενώ ο κλάδος του λιανεμπορίου σημειώνει απώλειες 1%. Την ίδια στιγμή, ο Eurostoxx 50 διαπραγματεύεται στις 3.490,67 μονάδες, με άνοδο 1,58%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,74% στις 13.008 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος καταγράφει άνοδο 2,17% και διαμορφώνεται στις 6.000 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,66% στις 7.136 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,89% στις 21.807 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στις 8.177 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,88%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες άνω του 3% σημειώνει η μετοχή της TUI στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά από την ανακοίνωση αποχώρησης του CEO της, Φριτς Γιούσεν, από τη θέση του στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Διάδοχος του θα οριστεί ο μέχρι σήμερα επικεφαλής οικονομικών της TUI, Σεμπάστιαν Έμπελ, με τον ίδιο να αναμένεται να οριστεί και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, μετέδωσε το Reuters.

Σε σχετική δήλωση του, Γιούσεν ανέφερε πως «μετά από την υπαρξιακή κρίση που προκάλεσε στην TUI η πανδημία του κορονοϊού, είναι η σωστή ώρα για αλλαγή στην ηγεσία».

Μάκρο

Πτώση 0,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία κατά τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 0,7%, ενώ πτωτικά αναθεωρήθηκε και η αύξηση του Απριλίου, η οποία τελικά διαμορφώθηκε σε 0,4% από το 1,4% της αρχικής μέτρησης.

Την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη μεταξύ των βρετανικών νοικοκυριών επιδεινώθηκε εκ νέου τον Ιούνιο, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η GfK. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις -41 μονάδες τον Ιούνιο από -40 τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1974, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μια ελαφρά αύξηση στο -38.

Παράλληλα, σημάδια επιδείνωσης παρουσίασε τον Ιούνιο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, καθώς το αυξανόμενο κόστος και η απειλή της έλλειψης φυσικού αερίου ενέτειναν την απαισιοδοξία μεταξύ των εταιρειών στον τομέα της μεταποίησης και του λιανικού εμπορίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 92,3 μονάδες τον Ιούνιο από 93,0 μονάδες τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 92,5 μονάδες.

Τέλος, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο ρυθμός αύξησης του ισπανικού ΑΕΠ στο α' τρίμηνο του έτους, καθώς η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, έναντι αύξησης 2,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ισπανική στατιστική αρχή..

Ασιατικά χρηματιστήρια

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, παίρνοντας την σκυτάλη της ανόδου από την αμερικανική αγορά, η οποία συνέχισε να ανακάμπτει από τα sell off της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 26.491 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI διαμορφώθηκε στις 21.719 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,09%, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI κατέγραψε άνοδο 2,26% κλείνοντας στις 2.366 μονάδες.

Κέρδη και στην ηπειρωτική Κίνα, με τον δείκτη Shanghai να διαμορφώνεται στις 3.349 μονάδες με κέρδη 0,89%, όπως και ο Shenzhen Composite που έκλεισε στις 12.686 μονάδες, με άνοδο 1,37%. Τέλος, στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.578 μονάδες, με άνοδο 0,77%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας - «Υποτιμήσαμε τον πληθωρισμό»

Καύσιμα: Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν έσωσε τους καταναλωτές

Τέσσερις στους δέκα οφειλέτες της Εφορίας χρωστάνε από 50 έως 500 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider