Διευρύνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή σε ΕΚΤ και Fed

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή σε ΕΚΤ και Fed
Πάνω από 2% ενισχύεται ο ιταλικός FTSE MIB. Στις 12 η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει απόφαση.

Τελευταία Ενημέρωση 13:45

Με άνοδο άνω του 1% κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις χθεσινές απώλειες σε Wall Street και Ευρώπη, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στη Fed, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,95%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,97%.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει κέρδη 1,05%, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται 0,86%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 1,3%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 2,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 1,15%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητήσει το πρόσφατο sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ.

Οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων, αναδεικνύουν τη νευρικότητα των επενδυτών και συνδέονται με τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Σύμφωνα με το CNBC, παράγοντες της αγοράς αναμένουν από την ΕΚΤ ότι θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό και θα παράσχει κάποια σαφήνεια για το είδος των μέτρων που θα μπορούσε να λάβει σε στήριξη των υπερχρεωμένων εθνών.

Σήμερα το ιταλικό 10ετές στο 3,9%, ενώ το ελληνικό κινείται στο 4,4%.

Στο μέτωπο της Fed, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και αναμένεται να λάβει επιθετικά μέτρα για τα επιτόκια. Οι επενδυτές ανέμεναν αρχικά αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο υπό το φως του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η αγορά αναμένει πλέον αύξηση 75 μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη από το 1994, με πιθανότητα πάνω από 95%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8,6% ετησίως τον Μάιο, καταγράφοντας την υψηλότερη ετήσια άνοδο από το 1981.

Ασία

Στις αγορές της Ασίας τα πρόσημα ήταν μικτά, έπειτα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε 0,7% τον Μάιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, από πτώση 2,9% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 0,7%. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο μειώθηκαν 6,7% σε ετήσια βάση, από πτώση 7,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε στο +0,5%, ενώ ο Shenzhen Component κέρδισε 0,95%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε 1,14%.

Αντίθετα, ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,14%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 1,83% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -1,27%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ράλι των ομολόγων - Υποχωρούν ιταλικό και ελληνικό 10ετές

Οι αγορές «ζητούν» από την Λαγκάρντ να εκπληρώσει την υπόσχεση του Ντράγκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider