Νέες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό sell off

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό sell off
Αποτυχημένη η προσπάθεια ανασύνταξης στις ευρωαγορές μετά την «βουτιά» της Δευτέρας.

Τελευταία ενημέρωση 15.36

Με απώλειες κινούνται την Τρίτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της ισχυρής πτώσης που σημειώθηκε στις συνεδριάσεις της Δευτέρας τόσο στη Γηραιά ήπειρο όσο και στις ΗΠΑ, καθώς οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και για το ενδεχόμενο επιστροφής σε ύφεση πυροδότησαν το εκτεταμένο «ξεπούλημα» στις διεθνείς αγορές και στα εμπορεύματα, ενώ ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών σε μία προσπάθεια περιορισμού του ποσοστού του πληθωρισμού.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 -παρά το αρχικό ξεκίνημα με άνοδο άνω του 1%- υποχωρεί κατά 0,96% στις 418,56 μονάδες, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να χάνει 1,7%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, με μόνη εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο που ενισχύεται κατά 0,7%. Ο Eurostoxx 50 χάνει 0,43% στις 3.487,48 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,38% και βρίσκεται στις 13.376 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που χάνει 0,74% στις 5.΄977 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,51% στις 7.169 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,24% στις 21.855 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία ενισχύεται κατά 0,63% στις 8.131 μονάδες.

Στο ταμπλό, «βουτιά» της τάξης του 19% σημειώνει ο τίτλος της γαλλικής ΙΤ Atos, στον απόηχο της φημολογίας περί παραίτησης του CEO Rodolphe Belmer, μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μάκρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1973 εκτοξεύθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Γερμανία, με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης να βρίσκεται αντιμέτωπη με αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε σε ποσοστό 8,7% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία η ανεργία παρέμεινε κάτω από το «φράγμα» του 4% και συγκεκριμένα στο 3,8%, καθώς οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 177.000 το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι κενές θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς έφτασαν το 1,3 εκατ. την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Ασιατικά χρηματιστήρια

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, με το κλίμα στις τάξεις των επενδυτών να είναι ιδιαίτερα βαρύ εξαιτίας των ισχυρών απωλειών που σημείωσε την Δευτέρα η Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,32% στις 26.629 μονάδες, ενώ ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,46% στις 2.492 μονάδες. Αμετάβλητος στις 21.067 μονάδες παρέμεινε ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καταφέρνοντας να ανακάμψει από τις ισχυρές ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε χαμηλά ενός έτους και στις 6.686 μονάδες με απώλειες 3,55%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai διαμορφώθηκε στις 3.288 μονάδες με κέρδη 1,02%, όπως και ο Shenzhen Composite που διαμορφώθηκε στις 12.023 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: «Τρενάκι του τρόμου» η τιμή του κρυπτονομίσματος, βρέθηκε να χάνει έως και 10%

gazzetta
gazzetta reader insider insider