Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από τη Σαουδική Αραβία και τους φόβους για παρατεταμένη ύφεση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από τη Σαουδική Αραβία και τους φόβους για παρατεταμένη ύφεση
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 112,55 δολάρια και το Brent στα 113,53 δολάρια.

Πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου ασκούν οι αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού εάν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί σημαντικά μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η μείωση των προβλέψεων για την πορεία της ζήτησης λόγω φόβων για βαθύτερη ύφεση.

Το Brent διαπραγματεύεται κοντά στα 113 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση κατά 7 δολάρια σε σχέση με δύο ημέρες νωρίτερα αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση τη μέση τιμή της τελευταίας τριετίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να απαγορεύσουν το 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους ως μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ στη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία. Αυτό οδήγησε αρχικά τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα αλλά η παρέμβαση μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών δείχνει να είναι καθοριστικής σημασίας ως προς την προμήθεια αργού στην παγκόσμια αγορά.

Πηγές είπαν στους FT ότι η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, δεν έχει δει ακόμη πραγματικές ελλείψεις στις αγορές πετρελαίου. Μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει την πίεση από την Ουάσιγκτον να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη φέτος. Αλλά αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως ανοίγουν ξανά εν μέσω της πανδημικής ανάκαμψης, οδηγώντας τη ζήτηση για αργό.

Αυτό θα περιλαμβάνει την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, όπου οι μεγάλες πόλεις αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς καθώς τα καθημερινά κρούσματα Covid-19 μειώνονται. «Αν και δεν αποτελεί μια ξεκάθαρη υπόσχεση, η Σαουδική Αραβία [έχει] φαινομενικά απορρίψει τη Δύση», έγραψε ο Matt Simpson, αναλυτής αγοράς στην πλατφόρμα συναλλαγών City Index με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα σημείωμα μετά την είδηση ότι η χώρα σκέφτεται να αυξήσει την παραγωγή.

«Αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους δυτικούς ηγέτες, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός - και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό - παραμένουν πολύ υψηλά και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν τα επιτόκια με κίνδυνο να οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε ύφεση», πρόσθεσε.

Η έκθεση των FT έρχεται ενόψει της μηνιαίας συνάντησης της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.

Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ φέρονται να ανησυχούν για την αυξανόμενη οικονομική πίεση στη Ρωσία και την ικανότητά της να αντλεί περισσότερο αργό για να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές.

Ανώνυμες πηγές του καρτέλ που επικαλείται το Reuters ανέφεραν την Τετάρτη ότι ο όμιλος βρισκόταν σε καλό δρόμο να αφήσει τις υπάρχουσες, μέτριες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου λόγω προβλημάτων πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Μειώνει τις προβλέψεις για τη ζήτηση η Citi

Επικαλούμενη τους φόβους ύφεσης και την οικονομική επιβράδυνση, η Citi εκτιμά τώρα ότι η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, μειωμένη κατά 1,4 εκατομμύρια από τις αρχές του 2022.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 50% από την αρχή του έτους, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης να ταράζουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Την Τρίτη, δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι τιμές του Brent κατά μέσο όρο θα ξεπεράσουν τα 107 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο, με ορισμένους ειδικούς να κάνουν αναφορές και για 130 δολάρια το βαρέλι μετά τη μερική απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ.

Αλλά είναι όλα υπερβολικά, λέει ο Ed Morse της Citi. «Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο στην περιοχή των 70 δολαρίων παρά στην περιοχή των 120 δολαρίων», στο Bloomberg.

Την Πέμπτη (13:48 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 112,55 δολάρια σημειώνοντας πτώση κατά 2,35% και το Brent στα 113,53 δολάρια σημειώνοντας πτώση κατά 2,37%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Μέρκελ καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας, εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία

WSJ: Ο ΟΠΕΚ+ σκέφτεται τον αποκλεισμό της Ρωσίας - Στα 118 δολάρια το brent

FT: H Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου - Απώλειες 2% για το αργό

gazzetta
gazzetta reader insider insider