Πού οφείλεται το διήμερο χάος στη Wall Street - «Από τον παράδεισο στην κόλαση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού οφείλεται το διήμερο χάος στη Wall Street - «Από τον παράδεισο στην κόλαση»
Σύμφωνα με αναλυτές, η αντίληψη πως ο Πάουελ λαμβάνει μια λιγότερο επιθετική στρατηγική αγκαλιάστηκε από τις αγορές το απόγευμα της Τετάρτης.

Βιάστηκαν να αξιολογήσουν τα λεγόμενα και τη ρητορική του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ οι επενδυτές και οι traders, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη; Έσπευσαν να αγοράσουν τόσο εύκολα το σενάριο πως η Fed θα καταφέρει να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και να μη βυθίσει σε ύφεση την οικονομία; Πολύ πιθανόν...

Σύμφωνα με αναλυτές, η αντίληψη πως ο Πάουελ λαμβάνει μια λιγότερο επιθετική στρατηγική αγκαλιάστηκε από τις αγορές το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Dow Jones εκτινάχθηκε κατά 932,27 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,99%, που ήταν τα υψηλότερα κέρδη για τους δύο δείκτες από το 2000. Ακόμη και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 3,19%. Αυτή η οπτική και αισιόδοξη νότα στις αγορές άλλαξε άμεσα...

Οι traders θεωρούν ότι η Fed απέχει πολύ από το να εξελιχθεί σε «περιστέρι», έχει αφήσει τον πληθωρισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο και είναι έτοιμη να επιβραδύνει δραματικά την οικονομία μέσω μια σειράς αυξήσεων των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

«Ο πληθωρισμός θα εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και μετά», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Miller Tabak, Matt Maley. Η πίεση των πωλήσεων ήταν ευρέως διαδεδομένη και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρή.

Ο Nasdaq υποχώρησε χθες μέχρι και 5% ενδοσυνεδριακά ενώ οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης — όπως καταγράφονται από τον Russell 2000 — υποχώρησαν περισσότερο από 4%.

Εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το eBay, το Etsy, το Shopify και το Fastly χτυπήθηκαν από τους πωλητές εν μέσω της ευρύτερης πίεσης της αγοράς και των χαμηλών κερδών.

Οι επαγγελματίες της Wall Street πιστεύουν ότι το τσουνάμι πωλήσεων θα μπορούσε να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα υπό τους φόβους μιας απότομης επιβράδυνσης της ανάπτυξης που καθοδηγείται από τη Fed, εν μέσω αυξήσεων στα επιτόκια.

«Είναι πολύ νωρίς για να επιτρέψει η Fed να χαλαρώσουν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες πολύ ουσιαστικά σε σταθερή βάση και πάλι, καθώς αυτό θα λειτουργούσε ενάντια στο απαιτούμενο πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας που απαιτείται για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός», προειδοποίησε η στρατηγική αναλύτρια της EvercoreISI, Krishna Guhu.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Έγιναν «καπνός» τα κέρδη από την Fed, βουτιά 1000 μονάδων για τον Dow Jones, στο -5% ο Nasdaq

Πάουελ (Fed): Παραμένει πολύ ψηλά ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - «Όχι» σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider