Μειώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Άθικτο το επενδυτικό «story»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Άθικτο το επενδυτικό «story»
Σε αναθεώρηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Eurobank Equities, με εξαίρεση της Εθνική Τράπεζα και αμετάβλητες τις συστάσεις που είχε θέσει.

Σε αναθεώρηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Eurobank Equities, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα και αμετάβλητες τις συστάσεις που είχε θέσει.

Συγκεκριμένα, η Χρηματιστηριακή θέτει σύσταση «buy» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τιμή στόχο στα 4,20 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς επίσης σύσταση «buy» με τιμή στόχο στα 1,74 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank διατηρεί την «hold» σύσταση με τιμή στόχο στα 1,31 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Eurobank Equities, οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στον απόηχο των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων και της διάχυσης των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνουν ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό σκηνικό. Ενώ οι αβεβαιότητες παραμένουν αυξημένες, οι αρχικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν έναν διαχειρίσιμο αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία (1% - 1,5% του ΑΕΠ), η οποία εξακολουθεί να αναμένεται να σημειώσει υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν το 3% το 2022 - 2023.

Σε αυτό το χειρότερο σενάριο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά ακόμα θετικό περιβάλλον, το επενδυτικό «story» των ελληνικών τραπεζών παραμένει σε γενικές γραμμές άθικτο. Αν και η Eurobank Equities αναμένει ότι η εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών θα είναι κάπως ασθενέστερη από ό,τι είχε προβλέψει προ της πολεμικής σύρραξης εκτιμά ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι σε θέση να επιστρέψουν σε βιώσιμη κερδοφορία από φέτος, όπως αντικατοπτρίζεται στο νέο βασικό της σενάριο.

Η Eurobank Equitιes μειώνει τις εκτιμήσεις για τα προ προβλέψεων έσοδα κατά 5% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2022 - 2023, αντανακλώντας κυρίως τις εκτιμήσεις της για χαμηλότερα βασικά και καθαρά έσοδα κατά 12% κατά μέσο όρο, καθώς και τις υψηλότερες προβλέψεις. Επαναλαμβάνει την άποψη ότι η κερδοφορία του κλάδου θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2022 και μετά, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με την κατάσταση της κάθε τράπεζας. Η εκτίμησης της Χρηματιστηριακής για το δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων ROTE για το 2022 - 2023 σε μέσο όρο, είναι στο 5% και στο 7,1% αντίστοιχα.

Το δυσμενές σενάριο

Επιπλέον, η Χρηματιστηριακή εξετάζει ένα εναλλακτικό, δυσμενέστερο μακροοικονομικό σενάριο (μηδενική ανάπτυξη για το 2022 και ήπια ανάκαμψη για το 2023) ώστε να αξιολογήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον τραπεζικό κλάδο. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμά ότι τα προ προβλέψεων έσοδα και τα καθαρά έσοδα θα είναι 7% και 40% χαμηλότερα από ό,τι στο βασικό σενάριο αντίστοιχα, οδηγώντας σε αποτιμήσεις κατά 20% χαμηλότερες από τις τιμές στόχους. Υποστηρίζει λοιπόν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τον κλάδο είναι περιορισμένοι, αποκλείοντας προφανώς μία σημαντική κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης.

Ελκυστικές οι αποτιμήσεις

Οι επιδόσεις των τραπεζών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης (θετικές από τις αρχές του έτους και στα ίδια επίπεδα με αυτές των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας) είναι ενδεικτικές της βελτιωμένης αντίληψης από την αγορά, σύμφωνα με τη Eurobank Equities. Οι αποτιμήσεις οι οποίες διαμορφώνονται στο 0,5x με βάση το δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία, P/TBV, παραμένουν ελκυστικές δεδομένων των μεσοπρόθεσμων προοπτικών κερδοφορίας εν όψει ενός υποστηρικτικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, διατηρεί μια εποικοδομητική στάση για τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου και τις επιδόσεις της αγοράς μεσοπρόθεσμα, αν και τακτικά είναι κάπως πιο προσεκτική αναμένοντας αυξημένη αστάθεια δεδομένου του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος και των διακυμάνσεων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Συστάσεις

Συνεπώς διατηρεί τη σύσταση «buy» για την Εθνική Τράπεζα, με βάση τον εξαιρετικό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων και ελκυστικής αποτίμησης, παρά την υπεραπόδοσή της τις αρχές του έτους. Διατηρεί επίσης τη σύσταση «buy» για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς θεωρεί ελκυστικό το προφίλ κινδύνου/απόδοσης σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του πλάνου εξυγίανσης και την επιστροφή στην κερδοφορία.

Επίσης διατηρεί τη σύσταση «hold» για την Alpha Bank, καθώς υποστηρίζει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού αντανακλάται ήδη στην αποτίμησή της, την οποία θεωρεί λιγότερο ελκυστική από εκείνη των υπόλοιπων τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Στο 3,6% ο «πήχης» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Τι εκτιμά για τις ελληνικές μετοχές

UBS: Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider