Wall Street: Επιταχύνονται οι απώλειες μετά τον «χρησμό» Πάουελ για επιτόκια-πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Επιταχύνονται οι απώλειες μετά τον «χρησμό» Πάουελ για επιτόκια-πληθωρισμό
Απώλειες 350 μονάδων για τον Dow Jones - «Βουτιά» 5% για την Boeing μετά το δυστύχημα στην Κίνα.

Τελευταία ενημέρωση 21.09

Απώλειες καταγράφουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας στην Wall Street οι κυριότεροι δείκτες της αγοράς, παρά την αρχική απόπειρα να επεκτείνουν το ανοδικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία αποτέλεσε το καλύτερο 5ήμερο στην αμερικανική αγορά από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναφορικά με τον πληθωρισμό οδηγεί τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Ο επικεφαλής της Fed τόνισε πως «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», ενώ δεσμεύθηκε για τη λήψη ακόμα περισσότερων μέτρων για την μείωση του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων μέχρις ότου τεθούν υπό έλεγχο οι αυξήσεις στις τιμές.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σημείωσε πως, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, οι αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς εξέφρασε την στήριξη του στο πλάνο των συνολικά έξι αυξήσεων επιτοκίων φέτος και δύο για το 2023, καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην οικονομία των ΗΠΑ.

«Το να θέσουμε υπό έλεγχο τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού είναι η κύρια ανησυχία για μένα για το 2022», είπε ο Μπόστιτς σε δηλώσεις που προορίζονται για την Εθνική Ένωση για την Οικονομία των Επιχειρήσεων και αναπαράγει το Reuters, σημειώνοντας επίσης ότι είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί η σημαντική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 34.396 μονάδες, υποχωρώντας κατά 358 μονάδες ή 1,03%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 βρίσκεται στις 4.438 μονάδες, με απώλειες 0,56%.

Σημαντικές απώλειες, τέλος, για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος καταγράφει πτώση 0,92% και βρίσκεται στις 13.764 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως την εβδομάδα που πέρασε, οι κυριότεροι δείκτες σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις τους κατά το τελευταίο 17μηνο, με τον βιομηχανικό δείκτη να ενισχύεται κατά 5,5%, ενώ S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν άνοδο 6,1% και 8,1% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες άνω του 5% καταγράφει ο τίτλος της Boeing, καθώς ο κολοσσός της αεροναυπηγικής πλήττεται σημαντικά μετά την συντριβή ενός αεροσκάφους 737 της China Eastern Airlines στη νοτιοανατολική Κίνα, που προκάλεσε τον θάνατο των 132 επιβαινόντων.

Στον αντίποδα, ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, καθώς το νέο ράλι του «μαύρου χρυσού» ενισχύει σημαντικά τους τίτλους των κολοσσών του κλάδου, με την Occidental Petroleum να κερδίζει 5%, ενώ κέρδη 4% καταγράφει και η Marathon Oil.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική εισβολή στην χώρα βρίσκεται στην 26η ημέρα της, με τις ελπίδες για μία άμεση διπλωματική λύση που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών να έχουν λιγοστέψει αρκετά.

Επιχειρηματικά νέα

Τον ασφαλιστικό κλάδο επέλεξε ο Γουόρεν Μπάφετ για την πρώτη μεγάλη συμφωνία σε διάστημα δύο ετών. Ειδικότερα, η Berkshire Hathaway συμφώνησε στην εξαγορά της εταιρείας ασφάλισης ακινήτων και ατυχημάτων Alleghany Corp., σε μια συμφωνία ύψους 11,6 δισ. δολαρίων, εξ ολοκλήρου σε μετρητά.

Η τιμή των 848,02 δολαρίων ανά μετοχή είναι 1,26 φορές μεγαλύτερη από τη λογιστική αξία της 31ης Δεκεμβρίου και ένα 29% premium στη μέση τιμή των τελευταίων 30 ημερών. Οι μετοχές της Alleghany έκλεισαν την Παρασκευή στα 676,75 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: «Άλμα» 6% πάνω από τα 110 δολάρια - Κορυφώνεται η ανησυχία για την προσφορά

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ράλι 4% στο πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider