Wall Street: Ράλι 2% για τον Nasdaq - Η καλύτερη εβδομάδα από το 2020 για την αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ράλι 2% για τον Nasdaq - Η καλύτερη εβδομάδα από το 2020 για την αγορά
Tα θετικά πρόσημα της Παρασκευής ήρθαν να «κουμπώσουν» πάνω στο κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώθηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς τα θετικά πρόσημα της Παρασκευής ήρθαν να «κουμπώσουν» πάνω στο κλίμα της αισιοδοξίας που διαμορφώθηκε μεταξύ των επενδυτών τις προηγούμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 34.754 μονάδες, ενισχυμένος κατά 268 μονάδες ή 0,8%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημείωσε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2020, κλείνοντας στις 4.463 μονάδες, με άνοδο 1,17%.

Νέο ράλι, τέλος, για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 13.893 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη 2,05%.

Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη για τον βιομηχανικό δείκτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 5,5% την τελευταία εβδομάδα, ενώ S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν άνοδο 6,1% και 8,1% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, νέα υποχώρηση κατά περίπου 6% σημείωσε και ο δείκτης VIX -που μετρά την μεταβλητότητα της αγοράς, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 24,06 μονάδες, απέχοντας πλέον λιγότερο από 4 μονάδες από όριο ασφαλείας των 20 μονάδων.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη άνω του 5% σημείωσε ο τίτλος της Nvidia, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι μετοχές των υπόλοιπων τεχνολογικών κολοσσών, με την Twitter να ενισχύεται κατά 3,9%, την Apple κατά 1% και τις Fortinet και Paycom κατά 3%.

Κέρδη άνω του 4% και για την μετοχή της φαρμακευτικής Moderna, στον απόηχο της ανακοίνωσης της εταιρείας πως υπέβαλε αίτημα στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων (FDA) για την έγκριση μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της κατά της covid-19 για όλους τους ενήλικες.

Τέλος, άνοδο άνω του 1% σημείωσε o τίτλος του κολοσσού της αεροναυπηγικής Boeing, μετά την είδηση για ένα deal ιστορικής σημασίας με την αεροπορική Delta Airlines.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το μέλος της Federal Reserve, Christopher Waller δήλωσε στο CNBC ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει μία ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης φέτος για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Αν και τάχθηκε αυτή την εβδομάδα υπέρ της αύξησης κατά 25 μονάδων βάσης, εξαιτίας της αβεβαιότητας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Waller εκτιμά ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να γίνει πιο επιθετική σύντομα.

Από την πλευρά του, σημαντική αύξηση των επιτοκίων, μέχρι το τέλος του 2022, ζήτησε και ο πρόεδρος του παραρτήματος της τράπεζας στο Σαίντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, τονίζοντας και πάλι τη θέληση του για επιθετική άρση των υποστηρικτικών μέτρων που έχει λάβει η τράπεζα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι τα βασικά επιτόκια της Fed θα πρέπει να ξεπεράσουν το 3% μέχρι το τέλος του 2022.

Μάκρο

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν σε 6,02 εκατ. έναντι 6,5 εκατ. τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 6,10 εκατ. πωλήσεις.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 6,02 εκατ. έναντι 6,50 εκατ. τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 6,10 εκατ. πωλήσεις.

Σε ποσοστιαίο επίπεδο, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 7,2% έναντι αύξησης 6,7% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση κατά 6,2%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες 4% για το αργό στην εβδομάδα παρά τη σημερινή άνοδο

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Εβδομαδιαία άνοδος 5,2% για τον STOXX 600

Πτώση σχεδόν 3% για τον χρυσό σε εβδομαδιαίο επίπεδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider