«Όχι» Ουκρανίας σε Ρωσία για παράδοση της Μαριούπολης - Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Όχι» Ουκρανίας σε Ρωσία για παράδοση της Μαριούπολης - Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο
Οι αρχές της Οδησσού κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν σήμερα το πρωί κτίρια κατοικιών στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης.

Τελευταία Ενημέρωση 13:05

«Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ την κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, έπειτα από την απόρριψη από το Κίεβο του τελεσίγραφου της Ρωσίας για παράδοση της Μαριούπολης, όπου η Μόσχα δηλώνει ότι εκτυλίσσεται «τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή».

Την ίδια ώρα οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο συνεχίζονται, ενώ τέθηκε σε ισχύ νέα «ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο - Τουλάχιστον 6 νεκροί στο εμπορικό κέντρο

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε σήμερα «ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τις 20:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σήμερα ως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης. Ο Βιτάλι Κλίτσκο σημείωσε ότι τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων δεν θα ανοίξουν την Τρίτη.

«Ζητώ από όλους να μένουν στα σπίτια τους - ή σε καταφύγια όταν ηχούν σειρήνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Ο βομβαρδισμός στο εμπορικό κέντρο Retroville του Κιέβου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους τη νύχτα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου καταστράφηκε, όπως και ιδιωτικό γυμναστήριο που βρισκόταν στον χώρο του πάρκινγκ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν πως «εχθρικά πυρά» προκάλεσαν πυρκαγιά σε αρκετούς ορόφους του εμπορικού κέντρου στη συνοικία Ποντίλσκι.

Έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, που κατέγραψαν την πρώτη, τεράστια έκρηξη που προκάλεσε σύννεφο καπνού σε σχήμα μανιταριού, ακολουθούμενη από σειρά εκρήξεων μικρότερης ισχύος. Άλλα πλάνα εικονίζουν πυροσβέστες να βγάζουν έναν από τα συντρίμμια, καλυμμένο από σκόνη.

Περίοικοι, κάτοικοι γειτονικού κτιρίου τα παράθυρα του οποίου διαλύθηκαν από την έκρηξη, είπαν πως είχαν δει εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων κοντά στο εμπορικό κέντρο μερικές ημέρες νωρίτερα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες. Η αρχική έκρηξη στο εμπορικό κέντρο αντήχησε σε όλη την πρωτεύουσα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεν τίθεται θέμα παράδοσης

«Δεν τίθεται θέμα να μιλάμε για παράδοση ή για να κατατεθούν τα όπλα. Έχουμε ήδη ενημερώσει την ρωσική πλευρά», σημείωσε επίσης η ίδια σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Ukrayinskaya Pravda. «Πρόκειται για σκόπιμη χειραγώγηση και για πραγματική σύλληψη ομήρων», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η Βερεστσούκ είχε σημειώσει ότι επετεύχθη συμφωνία για τη δημιουργία σήμερα 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων για να απομακρυνθούν άμαχοι από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών και ότι οι προσπάθειες να φτάσουν εκεί ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν.

Η Βερεστσούκ σημείωσε εξάλλου στις δηλώσεις της στην Ukrayinskaya Pravda ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη --υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πόλη-- να φύγουν.

Όχι στο τελεσίγραφο της Ρωσίας

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στο ρωσικό στρατό, δήλωσε νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων».

«Οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες», αντέτεινε η Ιρίνα Βέρεστσουκ μέσω Telegram. «Λένε ότι συμφωνούν (να ανοίξει) ανθρωπιστικός διάδρομος και το πρωί, βομβαρδίζουν τον χώρο από όπου γίνεται η εκκένωση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών μας». Πρόσθεσε ότι στην απάντησή της στη ρωσική πλευρά την κάλεσε «αντί να χάνει το χρόνο της γράφοντας οκτασέλιδες επιστολές απλά να ανοίξει τους διαδρόμους».

Προθεσμία Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δώσει στην Ουκρανία προθεσμία έως νωρίς το πρωί, της Δευτέρας 21 Μαρτίου να απαντήσει αν θα παραδώσει τη Μαριούπολη. Με οκτασέλιδη επιστολή του απαίτησε οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του, για να σωθούν όπως είπε οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

«Καταθέστε τα όπλα σας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Μια τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη».

«Ζητάμε από τις επίσημες αρχές του Κιέβου να δείξουν λογική και να ανακαλέσουν τις διαταγές που είχαν δώσει προηγουμένως, οι οποίες υποχρέωναν τους μαχητές να θυσιαστούν και να γίνουν ‘μάρτυρες της Μαριούπολης’», ανέφερε ο Ρώσος αντιστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Μιζίντσεφ η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στο δρομολόγιο που θα πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης για να πάνε σε ασφαλή εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο αργότερα σήμερα. «Από τις 10:00, ώρα Μόσχας (...) η Ρωσία θα κρατήσει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη προς ανατολάς και, κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά, προς δυσμάς», πρόσθεσε.

Η Ρωσία χρειάζεται πάνω από μια εβδομάδα για να καταλάβει τη Μαριούπολη

Ένας ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να λάβουν οι Ρώσοι τον έλεγχο της πολιορκημένης Μαριούπολης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επίθεση σε κτίρια κατοικιών στην Οδησσό

Οι αρχές της Οδησσού κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί κτίρια κατοικιών στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης, στην πρώτη επίθεση αυτού του είδους που εξαπολύεται στην πόλη-λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα.

Το δημοτικό συμβούλιο διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπήρξαν απώλειες, αν και από το πλήγμα προκλήθηκε φωτιά. «Αυτά είναι κτίρια κατοικιών στα οποία ζουν ειρηνικοί άνθρωποι», δήλωσε ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχάνοφ.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας άλλαξε τακτική, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

«Σε 25 ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έχουν υποστεί πολύ βαριές απώλειες στη γη και στον αέρα — έχουν χάσει 96 αεροπλάνα, 118 ελικόπτερα και δεκάδες πυραύλους Κρουζ και UAVs», τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούρι Ιγνάτ, χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα.

Αντιδρώντας στις απώλειες αυτές, η νέα τακτική της Ρωσίας τις τελευταίες δύο ημέρες είναι να χρησιμοποιεί περισσότερα UAVs σε αναγνωριστικό ρόλο και για να επαληθεύει τα αποτελέσματα των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπολύει, κατά τον ίδιο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών UAVs στην Οδησσό

Στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών χθες Κυριακή, δήλωσε αξιωματικός των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.

«Επικρατεί ηρεμία πάντως, δεν έγιναν επιθέσεις», δήλωσε ο αξιωματικός αυτός, ο Μαξίμ Μαρτσένκο, στην εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

Η αντιαεροπορική άμυνα άνοιξε πυρ εναντίον των εχθρικών UAVs και «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ορισμένα καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε. Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συναγερμός λόγω διαρροής αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι

Μεσολάβηση Ισραήλ: Οι μεγάλες διαφορές Ουκρανίας - Ρωσίας παραμένουν

Η Γερμανία παρέδωσε 500 αντιαεροπορικούς πυραύλους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider