Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Εβδομαδιαία άνοδος 5,2% για τον STOXX 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Εβδομαδιαία άνοδος 5,2% για τον STOXX 600
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης πέτυχε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2020.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από το 2020, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία πως οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας θα οδηγήσουν σύντομα στην πολυαναμενόμενη λήξη των εχθροπραξιών που διανύουν την 23η ημέρα τους.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,74% και έκλεισε στις 453,84 μονάδες, με την πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων να κλείνει με θετικά πρόσημα. Αξίζει, παράλληλα, να σημειωθεί πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 5,2%, γεγονός που συνιστά την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του STOXX 600 από τον Νοέμβριο του 2020.

Παράλληλα, ο δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε στις 3.893,34 μονάδες, με άνοδο 0,21%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 14,413 μονάδες, ενισχυμένος οριακά κατά 0,17%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που διαμορφώθηκε στις 6.620 μονάδες, με άνοδο 0,12%.

Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με τον FTSE 100 να κλείνει με κέρδη 0,28% στις 7.405 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 24.222 μονάδες, με άνοδο 0,41%. Στην Ισπανία, τέλος, ο IBEX 35 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 8.417 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,06%.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες άνω του 9% σημείωσε ο τίτλος της ελβετικής εταιρείας logistics Interroll, ενώ παρόμοια ήταν και η επίδοση της επίσης ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Bachem Holding, στον απόηχο των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τους για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Στον αντίποδα, κέρδη 4,7% σημείωσε η μετοχή της γερμανικής κατασκευαστικής Rheinmetall μετά την αναβάθμιση του outlook της μετοχής από τις UBS, Deutsche Bank και HSBC, ενώ κέρδη 6% κατέγραψε και ο τίτλος της βρετανικής Softcat.

Μάκρο

Ισχυρότατη διεύρυνση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με τα δεδομένα να αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη άνοδο για την εισαγωγή ενέργειας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Έτσι, το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, στα 27,2 δισ. ευρώ έναντι 10,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2021. Προσαρμοσμένο για εποχικές μεταβολές, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 7,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε σχέση με το έλλειμμα των 9,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 44,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, υψηλότερα από την αύξηση 18,9% των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,3%. Το εμπορικό έλλειμα των χωρών στο σύνολο της ΕΕ για τον κλάδο της ενέργειας έφτασε τα 37,9 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 15 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2021, με τις εισαγωγές ενέργειας στις χώρες της ΕΕ να αυξάνονται κατά 133%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Μικτά τα πρόσημα μετά το τριήμερο ανοδικό ράλι

Οι τιμές του νικελίου χτύπησαν νέο limit down στο LME του Λονδίνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider