Ο πληθωρισμός φέρνει νευρικότητα στις ευρωαγορές, στον απόηχο της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός φέρνει νευρικότητα στις ευρωαγορές, στον απόηχο της Fed
Η Eurostat «χάλασε» το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό, εν αναμονή των εξελίξεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 13:34

Νευρικότητα καταγράφεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης επηρεάσουν αρνητικά τις θετικές διαθέσεις που σημειώνονταν στα ταμπλό κατά το άνοιγμα των συνεδριάσεων και στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,9% για τον περασμένο μήνα, έναντι 5,8% στην αρχική μέτρησης της στατιστικής αρχής, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται 32% σε ετήσιο επίπεδο.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν εκ νέου τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει και αφορούν μια περίοδο που δεν επηρεάζεται από τις οικονομικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι οποίες αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην Ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, οι επενδυτές φαίνεται πως προσδοκούν σε πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας για αποκλιμάκωση της κρίσης, ειδικότερα από τη στιγμή που δεν φαίνεται μεγάλη ένταση των συγκρούσεων στο στρατιωτικό πεδίο.

Στα της Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη «έδειξε» σε αυξήσεις επιτοκίων σε καθεμία από τις έξι εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος, με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Παράλληλα, η τράπεζα επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας προς το αμερικανικό ΑΕΠ, προσθέτοντας όμως ότι «βραχυπρόθεσμα η εισβολή και τα σχετικά γεγονότα είναι πιθανό να δημιουργήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα».

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,23% στις 449,47 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,16% στις 3.884 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,10% στις 7.291 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,59% στις 14.354 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ανεβαίνει 0,21% στις 6.601 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνει 0,76% στις 24.098 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 0,42% στις 8.345 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Διεύρυνση των ζημιών προ φόρων της κατέγραψε η Deliveroo για τη χρήση του 2021 παρά την αύξηση των εισοδημάτων της, με τη βρετανική εταιρεία delivery να κάνει λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές το 2022.

Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 1,82 δισ. στερλίνες έναντι 1,16 δισ. στερλινών το 2020, κυρίως λόγω της ανόδου στην συνολική αξία συναλλαγών της Deliveroo, που έφτασε τα 6,63 δισ. στερλίνες έναντι 3,98 δισ. στερλινών το 2020 σημειώνοντας άνοδο 70%.

Μάκρο

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια, στο +6% ο Hang Seng

gazzetta
gazzetta reader insider insider