Συνεχίζουν επιθετικά οι αγορές στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζουν επιθετικά οι αγορές στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed
Οι traders ενίσχυσαν τις προσδοκίες τους γύρω από μια επιθετική στροφή της Fed στα επιτόκια, τιμολογώντας για φέτος μέχρι και επτά αυξήσεις επιτοκίων για φέτος.

Οι traders ενίσχυσαν τις προσδοκίες τους γύρω από μια επιθετική στροφή της Fed στα επιτόκια, τιμολογώντας για φέτος μέχρι και επτά αυξήσεις επιτοκίων για φέτος.

Το επιτόκιο των swaps που συνδέονται με τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ανέβηκε έως και στο 1,86%, 178 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχον πραγματικό επιτόκιο των Fed Funds του 0,08%. Αυτό ισοδυναμεί με επτά αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αν και η ίδια η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις, εάν χρειαστεί.

«Είναι λογικό για την αγορά να τιμολογεί επτά αυξήσεις επιτοκίων για το έτος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jason Bloom, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος και εναλλακτικής στρατηγικής προϊόντων ETF στην Invesco. «Η Fed βρίσκεται πολύ πίσω από την καμπύλη και η κατανάλωση παραμένει αρκετά ομοιόμορφη αυτή τη στιγμή, επομένως πρέπει να επιστρέψουν στο 2%».

«Τουλάχιστον, έξι και επτά αυξήσεις θα επιτρέψουν στη Fed να έχει κάποια πυρομαχικά να κόψει στο μέλλον εάν η οικονομία επιβραδύνει πολύ», δήλωσε ο Bloom της Invesco. «Εάν η οικονομία παγώσει και ο πληθωρισμός υποχωρήσει, τότε η Fed θα μπορούσε να σταματήσει προς το τέλος του έτους».

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι θα συνιστούσε μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 15-16 Μαρτίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι μπορεί να δικαιολογηθούν μεγαλύτερες αυξήσεις στο μέλλον, εάν ο πληθωρισμός αποτύχει να μετριαστεί.

Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg ανέφεραν ότι οι τριμηνιαίες προβλέψεις της Fed στο λεγόμενο «dot plot» θα δείχνουν περίπου τέσσερις αυξήσεις για το 2022 και προβλέπουν ότι η Fed θα ακολουθήσει με πέντε αυξήσεις χωρίς μια κίνηση αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 1,25% φέτος, με φτάνοντας το 2,5% το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider