Χρηματιστήριο: Αντίβαρο στην Coca Cola από Μυτιληναίο, Aegean και διυλιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αντίβαρο στην Coca Cola από Μυτιληναίο, Aegean και διυλιστήρια
Ευκαιρίες στο βύθισμα αναζήτησαν οι αγοραστές. Γκάζι από Μυτιληναίο, Aegean και τα δύο διυλιστήρια.

Δεν έπεισε και σήμερα η εικόνα του Χρηματιστηρίου παρά το θετικό πρόσημο και τη διαφοροποίηση που υπήρξε μετά το βύθισμα της αγοράς και τους ταλαντωτές να έχουν περάσει σε υπερπουλημένες ζώνες.

Καταλυτικός παράγοντας που κρατά την αγορά υπό πίεση σε επίπεδα δεικτών είναι η Coca Cola. Η μετοχή της εταιρείας πιέστηκε και σήμερα παραμένοντας στα όρια των 20 ευρώ. Ωστόσο επειδή έχει επισημανθεί αρκετές φορές πως δεν κοιτάμε και δεν αγοράζουμε δείκτες αλλά ξεχωριστά μετοχές υπήρξαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ευκαιρίες και σημεία εισόδου στην ελληνική αγορά.

Αυτό θα πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές ώστε να κινηθούν σε ένα πιο ασφαλές μονοπάτι το επόμενο διάστημα καθώς οι αναταραχές αναμένεται να παραταθούν τόσο σε επίπεδο συγκρούσεων στην Ουκρανία, όσο και σε επίπεδο κυρώσεων.

Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπια άνοδο 0,30% στις 854,62 μονάδες, με τον τζίρο στα 85,46 εκατ. ευρώ σχεδόν όλα «καθαρός» (ελάχιστα πακέτα). Από την άλλη ενώ χθες οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν και πάτησαν γκάζι, το ΧΑ δεν ακολούθησε σε αυτό το ρυθμό. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,19% στις 2.055,40 μονάδες λόγω της βαρύτητας που έχει η Coca Cola.

Ακριβώς στην τακτική ενός σφιχτού stock picking κινήθηκαν οι επενδυτές, βάζοντας στην πρώτη γραμμή τα θεμελιώδη μεγέθη.

Έτσι, στις τράπεζες καταγράφηκε μια διαφορετικής έντασης ανοδική κίνηση ενώ και σε τίτλους που διόρθωσαν υπήρξαν σημεία εισόδου. Συγκεκριμένα, η Μυτιληναίος πάτησε γκάζι κατά 4,2% στα 14,64 ευρώ, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψε η Aegean (3,48%) και η ElvalHalcor (3,35%), η Τέρνα Ενεργειακή (2,37%) και η Titan (1,94%).

Μεγαλύτερη αντίδραση ωστόσο κατέγραψε φυσικά τόσο η ΜΟΗ στο 4,59% στα 14,14 ευρώ και τα ΕΛΠΕ στο 6,65% και στα 7,22 ευρώ που για απροσδιόριστους λόγους πιέστηκαν χθες (πιθανώς λόγω του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα).

Για την Aegean η HSBC διατηρεί στο ακέραιο τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο πλέον στα 6,15 ευρώ από 6,45 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της, η έκθεση της Aegean στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Ρωσία είναι στο 10%, στη Ρωσία και στην Ουκρανία στο 4%, χωρίς παρουσία στη Βόρεια Ασία και Βόρεια Αμερική. Επιπλέον, η Aegean έχει κάνει hedging το 40% των καυσίμων για το 2022 - 23 με τη μόχλευση στο 66%.

Από την άλλη, η Goldman Sachs προχώρησε σε μια διεξοδική ανάλυση για την Coca Cola εξετάζοντας σε άσκηση το τι συνεπάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα μεγέθη της.

Η μετοχή δε κατάφερε και σήμερα να ξεφύγει από τις πιέσεις των πωλητών καταγράφοντας νέα πτώση 3,56% και πλέον κινείται προς τα 20,05 ευρώ με αδυναμία κάλυψης των προσφορών. Η Coca Cola έχει σβήσει σε αυτό ισχυρό κραχ που κατέγραψε γύρω στα 2,8 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της. Όσο φυσικά η μετοχή της εταιρείας δεν βγάζει αντίδραση δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για ολόκληρη την αγορά.

Ο ΟΤΕ από την άλλη που βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, διόρθωσε και υπό το profit taking στο 17,475 ευρώ καθώς οι επενδυτές έκλεισαν μέρος των θέσεων και μέσω ενός rotation αναζήτησαν ευκαιρίες στο βύθισμα της αγοράς, ενώ η ΔΕΗ παρότι έδειξε να ξεφεύγει ελαφρώς από τους πωλητές ωστόσο δε τα κατάφερε κλείνοντας με νέα πτώση 1,61% στα 7,64 ευρώ πλέον.

Στις τράπεζες, διαφορετικές ταχύτητες και μεικτά πρόσημα. Η Πειραιώς ξεχώρισε με άνοδο 2,84% στα 1,34 ευρώ και η Eurobank ηπιότερα 0,56% στα 0,8948 ευρώ. Από την άλλη, η Alpha έκλεισε με νέες απώλειες στο -0,94% και η ΕΤΕ στο -0,61%, με τις δύο μετοχές να αλλάζουν και τα δύο πρόσημα.

Οι επενδυτές στράφηκαν αρκετά επιθετικά σε αγορές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με τη Reds να καταγράφει ράλι 8,54%, την Κρι Κρι στο +5,96% την Autohellas να ενισχύεται κατά 3,64% και τη Cenergy να ανακάμπτει κατά 2,25%.

Από τη μεριά των επενδυτικών οίκων, την εποικοδομητική της στάση για την ελληνική οικονομία διατήρησε η UBS βελτιώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2021 και το 2022 στο 8,5% (από 7,9%) και στο 5,5% αντίστοιχα (+1,5% πάνω από το consensus), άνω του consensus των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider