Πού βάζει τώρα τον «πήχη» για το Χρηματιστήριο η Goldman Sachs

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού βάζει τώρα τον «πήχη» για το Χρηματιστήριο η Goldman Sachs
Με το Χρηματιστήριο να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα χάνοντας 82,74 μονάδες σε τέσσερις συνεδριάσεις, η Goldman Sachs διατηρεί μια άκρως εποικοδομητική στάση για την πορεία της εγχώριας αγοράς.

Με το Χρηματιστήριο να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα χάνοντας 82,74 μονάδες σε τέσσερις συνεδριάσεις από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία διαμορφώνοντας ένα ευρείας κλίμακας πολεμικό και καταστροφικό σκηνικό, η Goldman Sachs έρχεται να ανατρέψει την υπάρχουσα εικόνα, διατηρώντας μια άκρως εποικοδομητική στάση για την πορεία της εγχώριας αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος θέτει στόχο για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 1.175 μονάδες από 950 μονάδες που ανέμενε τον Δεκέμβριο του 2021, με την αγορά να βρίσκεται στις 886,48 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου περίπου 32,54% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως το consensus των αναλυτών αναμένει υψηλότερη άνοδο μέχρι τα επίπεδα των 1.188 μονάδων σε διάστημα δώδεκα μηνών από τώρα.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 11,1x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (12x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 20% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Από την άλλη, το consensus των αναλυτών αναμένει αντίστοιχη άνοδο της τάξεως του 19% (από τις υψηλότερες εκτιμήσεις μετά την αγορά των Φιλιππίνων), με τη μερισματική απόδοση να εκτιμάται στο 2%.

Goldman Sachs

Ευρύτερα, ο αμερικανικός οίκος μετριάζει κάπως την εκτίμησή του για την πορεία του δείκτη MSCI EM (MSCI Αναδυόμενων Αγορών) στις 1.350 μονάδες από 1.400 προηγουμένως, επισημαίνοντας ωστόσο τη σημαντική διασπορά εντός του δείκτη. Όπως επισημαίνει μέσω των στόχων που θέτει υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης στην Κίνα, στην περιοχή CE3 (Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία), MENA (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) και στην Ελλάδα, με χαμηλές προσδοκίες για το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Περού).

Για τον S&P 500, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως θα φτάσει στις 4.900 μονάδες, με το consensus να είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξο θέτοντας στόχο στις 5.298 μονάδες, ενώ για τον Stoxx 600 θέτει στόχο στις 490 μονάδες, έναντι 557 του consensus με τον δείκτη P/E στο 14x και στόχο στο 14,3x.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, όλα τα assets των αναδυόμενων αγορών δείχνουν ιδιαίτερα προσανατολισμένα προς τα δεδομένα ανάπτυξης, καθώς και αρνητικά προσανατολισμένα προς την πολιτική αβεβαιότητα. Ωστόσο οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών δείχνουν ιδιαίτερα αρνητικά τοποθετημένες στην αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. Με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ενδέχεται να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις που με τη σειρά τους μπορούν να διατηρήσουν τα πραγματικά επιτόκια υψηλά.

Σε γενικές γραμμές, οι αγορές που έχουν ένα μεγαλύτερο εξαγωγικό πρόσημο αναφορικά με τα εμπορεύματα τείνουν να είναι λιγότερο ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα, ίσως επειδή αυτές οι αναδυόμενες αγορές έχουν την τάση να είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην Κίνα, στην τεχνολογία και στην εμπορική πολιτική, που αποτελούν σημαντικές πηγές αβεβαιότητας κατά τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, με βάση συστημικά γεγονότα του παρελθόντος που εξέτασε η Goldman Sachs, η Ελλάδα δείχνει αρκετά ευαίσθητη σε ότι αφορά την παγκόσμια αβεβαιότητα οικονομικής πολιτικής με beta κοντά στο 2,25%. Έτσι τοποθετείται στη δεύτερη θέση σε όρους επικινδυνότητας πίσω μόλις από την Αίγυπτο.

Photo: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider