ΕΚΤ και BoE έφεραν μεγάλες απώλειες στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ και BoE έφεραν μεγάλες απώλειες στις ευρωαγορές
Έντονη ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία, για την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Πτώση κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές «χώνεψαν» τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών της Αγγλίας και της Ευρωζώνης, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε κατά 0,25 μονάδες βάσης τα βασικά επιτόκια της, στη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση μέσα σε ένα μήνα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2004. Η BoE προειδοποίησε για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία, που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 7% μέχρι τον Απρίλιο και παράλληλα «έδειξε» προς συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων της μέσα στους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διατήρησε στα ίδια επίπεδα τα βασικά επιτόκια της, ωστόσο ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, όπως προέκυψε και τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ .

Στο αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών προστέθηκε και η πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τα αποτελέσματα της Meta που ανακοινώθηκαν χθες να επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου στην Wall Street.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,75% στις 468,67 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,95% στις 4.139 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,61% στις 7.536 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 1,63% στις 15.385 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 1,54% στις 7.005 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε πτώση 1,13% στις 27.080 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,22% στις 8.693 μονάδες.

Μάκρο

Ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 52,3 τον Ιανουάριο από 53,3 τον Δεκέμβριο, ενδεικτικό μιας ασθενέστερης επέκτασης της παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον Μάρτιο του 2021.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell εμφάνισε ισχυρή άνοδο στα ετήσια κέρδη, ανακοινώνοντας πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 8,5 δισ. δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και μέρισμα 0,24 δολαρίων ανά μετοχή. Η μετοχή της βρετανική εταιρείας ενισχύεται 1,34%.

Η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία, Roche, εμφάνισε άνοδο σε πωλήσεις και λειτουργικά κέρδη, ανακοινώνοντας ότι θα αυξήσει το μέρισμά της για το 2021 κατά 2% στα 9,3 ελβετικά φράγκα (10,12 δολάρια), αναμένοντας περαιτέρω αύξηση για το 2022. Ωστόσο, η μετοχή υποχωρεί 2,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street υπό το βάρος της Meta

gazzetta
gazzetta reader insider insider