Οι ευρωαγορές συνεχίζουν με κέρδη, παρά το ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές συνεχίζουν με κέρδη, παρά το ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού
Τα στοιχεία της Eurostat δεν επηρεάζουν αρνητικά τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτης, πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Τελευταία ενημέρωση: 13:30

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη συνεδρίαση στο μέσο της εβδομάδας, με τα κέρδη να κάμπτονται ελαφρών σε σχέση με το άνοιγμα της Τετάρτης έπειτα και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο.

Οι χώρες του ευρώ κατέγραψαν τον υψηλότερο πληθωρισμό στα χρονικά για τον πρώτο μήνα του 2022, με την ετήσια αύξηση του 5,1% να θέτει ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις δράσεις της σχετικά με την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη και οι επενδυτές θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις της διοικήτριας της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, για τα βήματα που θα λάβει σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ακόμα, με ενδιαφέρον παρατηρούνται και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και στην κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,55% στις 477,49 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,36% στις 7.239 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,85% στις 7.600 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,28% στις 15.668 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,36% στις 7.125 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,85% στις 27.457 μονάδες και ο IBEX 35 στην Ισπανία γράφει άνοδο 0,28% στις 8.751 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο κερδών και εσόδων σημείωσε η Novartis για το δ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία.

Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν στα 16,31 δισ. δολάρια έναντι 2,1 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της πώλησης του ποσοστού που κατείχε η εταιρεία στην Roche.

Κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ανακοίνωσε η Banco Santander, καθώς οι αγορές σε ΗΠΑ και Βρετανία ώθησαν την ανάκαμψη, με την τράπεζα να ενισχύει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του 2022.

Τα καθαρά κέρδη της ισπανικής τράπεζας ανήλθαν στα 2,28 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 2,2 δισ. ευρώ, σε δημοσκόπηση της FactSet. Την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 277 εκατ. ευρώ, εξαιτίας εφάπαξ κόστους που σχετιζόταν με την αναδιάρθρωσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider