«Έκρηξη» πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Στο 5,5%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.o.

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έκρηξη» πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Στο 5,5%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.o.
Αυξημένες κατά 28,6% οι ενεργειακές τιμές στην Ευρωζώνη για τον πρώτο μήνα του 2022. Ιστορικό υψηλό για τις χώρες του ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: 12:30

Νέα άνοδο του πληθωρισμού στην Ελλάδα για τον Ιανουάριο του 2022, πάνω από το 5% δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας την αύξηση των τιμών σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ελλάδα ενισχύθηκε 5,5% έναντι αύξησης 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 4% για τον Νοέμβριο, 2,8% για τον Οκτώβριο και 1,9% για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η χώρα μας κινήθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός «έτρεξε» με ρυθμό 5,1% έναντι αύξησης 5% τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat είναι προσωρινά και οι επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, από την ΕΛΣΤΑΤ, αναμένονται στις 15 Φεβρουαρίου. Αυτό που ανακοινώνει το κοινοτικό στατιστικό όργανο είναι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών ο οποίος διαφοροποιείται οριακά σε σχέση με το δείκτη τιμών καταναλωτή που μετράται εγχωρίως.

Ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, η ετήσια αύξηση 5,1% αποτελεί ιστορικό υψηλό και ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg και ανέμεναν άνοδο 4,4%. Είναι χαρακτηριστικό πως κανείς από τους 44 συμμετέχοντες στην έρευνα του Bloomberg δεν ανέμενε τέτοια αύξηση.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσιο επίπεδο σημειώθηκαν στην ενέργεια (+28,6%, σε σχέση με την άνοδο 25,9% τον Δεκέμβριο) και στα προϊόντα τροφίμων, αλκοόλ και τσιγάρου (+3,6%, σε σχέση με την άνοδο 3,2% τον Δεκέμβριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (+2,3% σε σχέση με την άνοδο 2,9% τον Δεκέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, εκτός των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε 2,3% για τον Ιανουάριο έναντι αύξησης 2,6% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 1,9% για τον πρώτο μήνα του 2022.

Οι χώρες που κατέγραψαν μεγαλύτερη αύξηση από την Ελλάδα ήταν η Λιθουανία (+12,2% σε ετήσια βάση), η Εσθονία (+11,7%), το Βέλγιο και η Σλοβακία (+8,5%), η Λιθουανία (+7,7%), η Ολλανδία (+7,6%) και η Ισπανία (+6,1%).

Η προσοχή στην ΕΚΤ

Οι σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat έρχονται κάτι παραπάνω από ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά από την απρόσμενη άνοδο του πληθωρισμού, αναμένεται η αντίδραση της ΕΚΤ στο φαινόμενο και το κατά πόσο η πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης θα οδηγήσει την ευρωτράπεζα σε μέτρα για την ανάσχεση των των υψηλών τιμών.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) «έδειξε» σε αύξηση των επιτοκίων της από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Υψηλότερος στο 1,5%-2% ο πληθωρισμός φέτος - Στο 5% το α' τρίμηνο

Οι 5 παράγοντες που διαμορφώνουν τις προοπτικές του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider