Σε υψηλά οκταετίας διαμορφώθηκε η ζήτηση για χρυσές ράβδους και νομίσματα κατά το προηγούμενο έτος, παρά το γεγονός πως η παγκόσμια επενδυτική ζήτηση (η οποία περιλαμβάνει τόσο ράβδους και νομίσματα όσο και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) μειώθηκε κατά 43% εντός του 2021.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το World Gold Council, οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα σε παγκόσμια κλίμακα ενισχύθηκαν κατά 31% στους 1.180 τόνους, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από το 2014.
Στον αντίποδα, η συνολική ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό μειώθηκε κατά 43% στους 1.007 τόνους κατά την διάρκεια του 2021, ενώ τα χρηματιστήρια χρυσού ανά τον κόσμο παρουσίασαν εκροές 173 τόνων.
Κατά το δ' τρίμηνο του έτους, η συνολική ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%, κάτι που συνιστά την καλύτερη επίδοση στα τελευταία 2,5 χρόνια, σημειώνεται παράλληλα στην έκθεση του World Gold Council, ενώ αναφορικά με το σύνολο του έτους, η ζήτηση χρυσού -που περιλαμβάνει επενδύσεις, κοσμήματα, τεχνολογία και ζήτηση από κεντρικές τράπεζες- αυξήθηκε κατά 10% στους 4.021 τόνους.
Όπως τονίζεται στην έκθεση του World Gold Council, «η επενδυτική ζήτηση παρουσίασε μικτές τάσεις σε ένα περιβάλλον αντίρροπων δυνάμεων, όπως η αύξηση του πληθωρισμού αλλά και η ενίσχυση των αποδόσεων», ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας Χουάν Κάρλος Αρτίγκας, μιλώντας στο MarketWatch ανέφερε πως «οι επενδύσεις σε χρυσό είναι πολυδιάστατες, καθώς δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις επιδόσεις του δολαρίου ή τις αυξομειώσεις στα επιτόκια, όπως πιστεύουν πολλοί».
Σημειώνεται, τέλος, πως την Πέμπτη τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου έκλεισαν στα 1.793,1 δολάρια/ουγγιά, στα χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς η πρόθεση της Fed για «σύσφιξη» της υποστηρικτικής της πολιτικής και αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας από τον Μάρτιο απομάκρυνε τους επενδυτές από τις «μακροπρόθεσμες» τοποθετήσεις.