Σε υψηλά οκτώ ετών η ζήτηση για ράβδους χρυσού το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλά οκτώ ετών η ζήτηση για ράβδους χρυσού το 2021
Σε υψηλά οκταετίας διαμορφώθηκε η ζήτηση για χρυσές ράβδους και νομίσματα κατά το προηγούμενο έτος.

Σε υψηλά οκταετίας διαμορφώθηκε η ζήτηση για χρυσές ράβδους και νομίσματα κατά το προηγούμενο έτος, παρά το γεγονός πως η παγκόσμια επενδυτική ζήτηση (η οποία περιλαμβάνει τόσο ράβδους και νομίσματα όσο και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) μειώθηκε κατά 43% εντός του 2021.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το World Gold Council, οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα σε παγκόσμια κλίμακα ενισχύθηκαν κατά 31% στους 1.180 τόνους, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από το 2014.

Στον αντίποδα, η συνολική ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό μειώθηκε κατά 43% στους 1.007 τόνους κατά την διάρκεια του 2021, ενώ τα χρηματιστήρια χρυσού ανά τον κόσμο παρουσίασαν εκροές 173 τόνων.

Κατά το δ' τρίμηνο του έτους, η συνολική ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%, κάτι που συνιστά την καλύτερη επίδοση στα τελευταία 2,5 χρόνια, σημειώνεται παράλληλα στην έκθεση του World Gold Council, ενώ αναφορικά με το σύνολο του έτους, η ζήτηση χρυσού -που περιλαμβάνει επενδύσεις, κοσμήματα, τεχνολογία και ζήτηση από κεντρικές τράπεζες- αυξήθηκε κατά 10% στους 4.021 τόνους.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του World Gold Council, «η επενδυτική ζήτηση παρουσίασε μικτές τάσεις σε ένα περιβάλλον αντίρροπων δυνάμεων, όπως η αύξηση του πληθωρισμού αλλά και η ενίσχυση των αποδόσεων», ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας Χουάν Κάρλος Αρτίγκας, μιλώντας στο MarketWatch ανέφερε πως «οι επενδύσεις σε χρυσό είναι πολυδιάστατες, καθώς δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις επιδόσεις του δολαρίου ή τις αυξομειώσεις στα επιτόκια, όπως πιστεύουν πολλοί».

Σημειώνεται, τέλος, πως την Πέμπτη τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου έκλεισαν στα 1.793,1 δολάρια/ουγγιά, στα χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς η πρόθεση της Fed για «σύσφιξη» της υποστηρικτικής της πολιτικής και αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας από τον Μάρτιο απομάκρυνε τους επενδυτές από τις «μακροπρόθεσμες» τοποθετήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider