Alpha Finance: Το στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες και οι νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Finance: Το στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες και οι νέες τιμές στόχοι
Με σταθερά βήματα προς τους στόχους εξυγίανσης των ισολογισμών τους και τους μονοψήφιους δείκτες NPEs κινούνται οι ελληνικές τράπεζες το 2022, με τη Eurobank να έχει ήδη «κόψει πρώτη το νήμα», όπως επισημαίνει η Alpha Finance.

Με σταθερό βηματισμό προς τους στόχους εξυγίανσης των ισολογισμών τους, με «φόντο» τους μονοψήφιους δείκτες NPEs κινούνται οι ελληνικές τράπεζες το 2022, με τη Eurobank να έχει ήδη «κόψει πρώτη το νήμα», όπως επισημαίνει η Alpha Finance.

Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που σχετίζεται με την απομείωση των NPEs έχει ήδη καταγραφεί, επομένως η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το κατώτατο σημείο στην ενσώματη λογιστική αξία (TBV) του κλάδου έχει ουσιαστικά αποτυπωθεί. Παράλληλα, η Alpha Finance εκτιμά ότι καθώς οι τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους για το δείκτη ιδίων κεφαλαίων ROTE, οι επενδυτές θα είναι πιο πρόθυμοι να τις ανταμείψουν με υψηλότερους δείκτες αποτίμησης (multiples). Επιπλέον, οι προσδοκίες για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν επίσης να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικές.

Η Alpha Finance, εκτιμά ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει σταδιακά να ανταμείβουν τις ελληνικές τράπεζες για τη σταδιακή επιστροφή τους στην κανονικότητα ως προς την ποιότητα του ενεργητικού τους (χαμηλοί μονοψήφιοι δείκτες NPEs) και τώρα θα εστιάσουν στον επανασχεδιασμό των υψηλών μονοψήφιων/χαμηλών διψήφιων μεσοπρόθεσμων δεικτών ROTE. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα υψηλότερα yields λόγω της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και του συνεχιζόμενου rotation από τις «growth» μετοχές και τις μετοχές τεχνολογίας προς τις «value» και τις κυκλικές μετοχές έχουν μεταφραστεί σε ανανεωμένες ροές προς τις τράπεζες, που έχουν καταφέρει να κεφαλαιοποιήσουν το ανωτέρω καταγράφοντας μια απόδοση της τάξεως του 14% σε ετήσια βάση (FTSE/Athex Banks).

Η άψογη εκτέλεση των business plan από τις διοικήσεις των τραπεζών, η απουσία αρνητικών εκπλήξεων ως προς το σκέλος και τη μορφή σχηματισμού νέων NPEs και το βελτιωμένο πιστωτικό προφίλ του ελληνικού αξιόχρεου, με πιθανή αναβάθμιση σε investment grade τα επόμενα χρόνια, θα συμβάλουν στη βελτίωση της επενδυτικής αντίληψης γύρω από τις τράπεζες και στη σταδιακή επιστροφή σε υψηλότερους δείκτες αποτίμησης P/TBV, καθώς το ROTE αυξάνεται σταδιακά σε διψήφια ποσοστά. Επί του παρόντος, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV στο 0,50x (Refinitiv) και με discount 46% σε σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Με χαμηλότερα υπόλοιπα δανείων λόγω της απομείωσης των NPEs και την αναμενόμενη συμπίεση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (ΝΙΜ) κατά 60 μ.β (2020 - 2022), η ισχυροποίηση της δανειοδοτικής ικανότητας των τραπεζών θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να αποτελέσει τον «οδηγό» ενίσχυσης των καθαρών εσόδων από τόκους, NII. Στο πλαίσιο των εκταμιεύσεων των πόρων του RRF, αναμένεται αύξηση της επιχειρηματικής πίστης κατά 24 δισ. ευρώ στο χρονικό διάστημα 2021 - 2024, υποστηρίζοντας έτσι τα υπόλοιπα των δανείων και ωθώντας την ισχυροποίηση των ΝΙΙ.

Μεταξύ των τραπεζών που καλύπτει η Alpha FInance, συνεχίζει να προτιμά την Εθνική Τράπεζα (δυνατότητες περαιτέρω re-rating), εξαιτίας του υψηλότερου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο με δείκτη κάλυψης άνω του 70%, χαμηλό δείκτη NPE και ενόψει ενός διψήφιου δείκτη RoTE. Η Eurobank είναι ελαφρώς «μπροστά από την καμπύλη» όσον αφορά την εξυγίανση του ισολογισμού της, κατέχοντας ήδη έναν μονοψήφιο δείκτη NPE και ένα πιο ισορροπημένο γεωγραφικά προφίλ κερδοφορίας. Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε ένα αξιοσημείωτο comeback («οδεύοντας» προς έναν μονοψήφιο δείκτη NPE στις αρχές του 2022), ωστόσο, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount σε όρους P/TBV, κάτι που πιθανότατα να δικαιολογείται λόγω των χαμηλότερων κεφαλαιακών αποθεμάτων (συγκριτικά με τις υπόλοιπες συστημικές) και της χαμηλότερης κάλυψης από προβλέψεις.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, downside risks μπορεί να ανακύψουν από τον υψηλότερο σχηματισμό NPEs, τη χαμηλότερη πιστωτική επέκταση/οικονομική ανάπτυξη, τη διεύρυνση των spreads των κρατικών τίτλων και τον αρνητικό αντίκτυπο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων.

Σε αυτή τη βάση, η Alpha Finance θέτει σύσταση «buy»/high risk για τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών, με την τιμή στόχο για τη μετοχή της Eurobank να ορίζεται στα 1,19 ευρώ από 1 ευρώ προηγουμένως, για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 3,99 ευρώ από 3,24 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,92 ευρώ από 2,07 ευρώ.

Παράλληλα, για τη Eurobank ο δείκτης P/E εκτιμάται στο 5x και στο 6,9x για το 2021 και το 2022, ο δείκτης εσωτερικής αξίας (P/ΤBV) στο 0,67x και στο 0,64x και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 0,7x και στο και στο 0,67x. Για τη μετοχή της Eurobank, η Alpha Finance επισημαίνει πως κατέγραψε μια εξαιρετική επίδοση το 2021 και από εδώ και στο εξής για να «αναρριχηθεί» σε υψηλότερα επίπεδα θα χρειαστεί μια άψογη υλοποίηση του business plan αλλά και κάποιες θετικές εκπλήξεις. Παράλληλα, μια πιθανή επανέναρξη της διανομής μερισμάτων θα μπορούσε να προσελκύσει μια μεγαλύτερη βάση επενδυτών, ενώ η επέκταση μέσω επιλεκτικών συγχωνεύσεων και εξαγορών θα πρόσφερε περαιτέρω ενίσχυση.

Αντίστοιχα, για την Εθνική Τράπεζα, ο δείκτης P/E εκτιμάται στο 3,4x και στο 5,9x για το 2021 και το 2022, ο δείκτης εσωτερικής αξίας (P/ΤBV) στο 0,55x και στο 0,52x και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 0,52x και στο και στο 0,49x. Η Alpha Finance, αναμένει πως η διοίκηση της τράπεζας θα ξεκινήσει συνομιλίες με τον SSM για την επαναφορά της διανομής μερίσματος το επόμενο έτος, ενώ θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει την παρουσία της για να στηρίξει την αύξηση της κερδοφορίας της.

Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς, διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη εσωτερικής αξίας (P/ΤBV) στο 0,36x και στο 0,38x για το 2022 και για το 2023 και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 0,35x και στο και στο 0,36x.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider