Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές παρά την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές παρά την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με την αγορά να δείχνει σημάδια αντίδρασης μετά τις ισχυρές απώλειες που προκάλεσε η εκτόξευση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με την αγορά να δείχνει σημάδια αντίδρασης μετά τις ισχυρές απώλειες που προκάλεσε η εκτόξευση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 480,9 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,23%, με τον κλάδο των ορυκτών να οδηγεί την άνοδο, ενισχυμένος κατά 2,7%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,24% και διαμορφώθηκε στις 15.809 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έκλεισε στις 7.172 μονάδες, με κέρδη 0,55%.

Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.589 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,35%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, απώλειες 0,41% κατέγραψε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, που διαμορφώθηκε στις 27.370 μονάδες. Τέλος, οριακές απώλειες 0,07% σημείωσε ο IBEX 35 στην Ισπανία, κλείνοντας στις 8.774 μονάδες.

Στο ταμπλό, απώλειες 5% σημείωσε η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Banco Sabadell, ενώ κέρδη που ξεπέρασαν το 6% σημείωσε ο τίτλος της Burberry, η οποία ανακοίνωσε πως αναμένει άνοδο κερδών κατά 35% για το σύνολο της χρήσης συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, με τη διοίκηση της εταιρείας να κάνει λόγο για μεγάλη άνοδο των πωλήσεων της στο τέλος του 2021.

Κέρδη 5% και για την Richemont, καθώς η ελβετική εταιρεία λιανικών πωλήσεων ειδών πολυτελείας είδε τις πωλήσεις της κατά το δ' τρίμηνο να εκτοξεύονται, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από την αύξηση των πωλήσεων κοσμημάτων.

Ομόλογα

Τα απόνερα της συνεδρίασης της Τρίτης στο αμερικάνικο χρηματιστήριο φαίνεται να διασχίζουν τον Ατλαντικό μέχρι τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και οι τρεις δείκτες υπέστησαν σοβαρές απώλειες, με τον Dow να χάνει 543 μονάδες, ή 1,5%, ο S&P 500 1,8% και ο Nasdaq 2,6%. To αρνητικό κλίμα της Τρίτης πυροδοτήθηκε από την αγορά των ομολόγων, καθώς η απόδοση του αμερικανικού διετούς ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεκινήσει η πανδημία. Παράλληλα, το 10ετές έφτασε στο 1,87%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.

Αντίστοιχα, πάνω από το 0% κινήθηκε το επιτόκιο στο κρατικό 10ετές ομόλογο της Γερμανίας την Τετάρτη, εν αναμονή των αποφάσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την πολιτική των επιτοκίων τους. Είναι η πρώτη φορά που το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομόλογου βρέθηκε πάνω από το 0% από τον Μάιο του 2019.

Πληθωρισμός

Όσον αφορά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο δείκτη τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 5,3% (εντός της αρχικής μέτρησης). Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε 5,7% σε ετήσιο επίπεδο για τον Δεκέμβριο, με κάμψη για πρώτη φορά εδώ και 6 μήνες αλλά παραμένοντας πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην Βρετανία, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών «σκαρφάλωσε» ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς αυξήθηκε 5,4% έναντι αύξησης 5,1% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση κατά 5,2%. Το 5,4% αποτελεί την υψηλότερη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στη χώρα από τον Μάρτιο του 1992. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% από 0,7% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3%. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 4,2% από 4% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 3,9%.

Επιχειρηματικά νέα

Σε αποτελέσματα, η ολλανδικής κατασκευάστρια εξοπλισμού για την παραγωγή ημιαγωγών, ASML ανέφερε αυξήσεις στα κέρδη που διαμορφώθηκαν σε 1,77 δισ. ευρώ έναντι 1,35 δισ. ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2020. Οι πωλήσεις της ASML έφτασαν τα 4,99 δισ. ευρώ έναντι 4,25 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 5,50 ευρώ ανά μετοχή για το σύνολο της χρήσης του 2021 έναντι 2,75 ευρώ ανά μετοχή το 2020, ενώ για το 2022 αναμένει ετήσια έσοδα αυξημένα κατά 20%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομόλογα: Το γερμανικό 10ετές πάνω από το 0% για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια

Βρετανία: Εξέπληξε ο πληθωρισμός φτάνοντας σε υψηλό 30 ετών τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider