Στους ρυθμούς του υψηλού πληθωρισμού κινήθηκε η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους ρυθμούς του υψηλού πληθωρισμού κινήθηκε η Wall Street
Διστακτικότητα από τη μεριά των επενδυτών εν μέσω του νέου υψηλού πληθωρισμού. Ήπια άνοδος στους μεγάλους δείκτες.

Ήπια άνοδος καταγράφηκε στη Wall Street την Τετάρτη καθώς η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στην πορεία του πληθωρισμού και στην αντίδραση που θα υπάρξει από τη Fed αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Έτσι, ο Dow Jones κατέγραψε ήπια κέρδη 0,11% ή 38,30 μονάδες στις 36.290 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,28% ή 13,29 μονάδες στις 4.726 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,23% περιορίζοντας τα ενδοσυνεδριακά υψηλά (άνοδος 34,94 μονάδων), στις 15.188 μονάδες.

Ξεχώρισαν θετικά στο βιομηχανικό δείκτη οι μετοχές των Saleforce με άνοδο 1,27%, της Nike στο 1,26% και της Caterpillar στο 1,11%.

Ήπια υποχώρηση στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου στο 1,734%.

Καθοριστικό ρόλο στο ρυθμό της μεγαλύτερης αγοράς είχε τόσο ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε σήμερα, όσο και οι νέες δηλώσεις στελεχών της Fed για άμεση δράση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο του 2021 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 39,5 ετών, με τις τιμές ενέργειας να καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση σε ετήσιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 7% έναντι 6,8% προηγουμένως, με τη μέτρηση να είναι εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σήμα έστειλε κατόπιν αυτού η πρόεδρος της Fed του Cleveland, Loretta Mester, λέγοντας πως «τώρα που η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια ισχυρότερη θέση, θα πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση των ομολόγων που διακρατεί στον ισολογισμό της η Fed χωρίς να υπάρξουν τριγμοί τις αγορές». Η Mester είπε ότι θέλει η Fed να εξετάσει τη χρήση υψηλότερων ανώτατων ορίων ρευστοποιήσεων καθώς μειώνει τον ισολογισμό της και ότι δεν θα ήθελε να αποκλείσει την πιθανότητα ενεργητικής πώλησης assets, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις θα βασίζονται στην κατάσταση της οικονομίας.

Σημειώνεται πως χθες ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η Fed δεν θα διστάσει να δράσει κατάλληλα εάν χρειαστεί για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης, προσθέτοντας πως «αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, θα το κάνουμε».

Ακόμα, εκτός των στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η Wall Street αναμένει την έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων δ' τριμήνου του 2021, που ξεκινούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας με τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Αυξημένα κατά 6% ήταν τα κέρδη της Jefferies στο δ' τρίμηνο του 2021, καθώς διαμορφώθηκαν στα 324,9 εκατ. δολάρια ή 1,2 δολάρια /μετοχή, αυξημένα σε σχέση με τα κέρδη 307,3 εκατ. δολαρίων ή 1,11 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Οι επιδόσεις της Jefferies ήταν χειρότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν κέρδη της τάξης των 1,34 δολαρίων/μετοχή.

Σύμφωνα με το Reuters, τα έσοδα της τράπεζας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 1,81 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 3% κατ' έτος, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα της τάξης των 1,9 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider