Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές ενόψει των νέων δεδομένων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές ενόψει των νέων δεδομένων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν μετά από τις σημαντικές απώλειες που έφεραν τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 εβδομάδων.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, την Τετάρτη με την ανακοίνωση για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο.

Ενδεχόμενη διατήρηση των υψηλών τιμών στα υψηλά δεκαετιών, που βρίσκονται σήμερα, μπορεί να διαφοροποιήσει τις πολιτικές των ισχυρών κεντρικών τραπεζών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Πάνω σε αυτό, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, επανέλαβε πως αναμένει μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υπό του 2% από το 2023.

Λίγο πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, ο Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε Επιτροπή της Γερουσίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης της θητείας του, επεσήμανε ότι η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιούργησε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση καθώς και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και επομένως οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό». «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει τίμημα», τόνισε, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας «για να αποτρέψει την παγίωσή του».

Ανοιχτά configuration options

«Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, θα το κάνουμε», είπε.

Έτσι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν μετά από τις σημαντικές απώλειες που έφεραν τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 εβδομάδων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,84% στις 483,08 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,62% στις 7.491 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,10% στις 15.941 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,95% στις 7.183 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έγραψε άνοδο 0,66% στις 27.535 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,56% στις 8.755 μονάδες.

Μάκρο

Η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας ενισχύθηκε 4,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση έναντι συρρίκνωσης 0,4% τον Οκτώβριο και αντί εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 0,4%.

Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε 4,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 από συρίκνωση 0,9% προηγουμένες και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο κατά 0,6%.

Οι λιανικές πωλήσει στην Ιταλία αύξηθηκαν σε ετήσιο επίπεδο για τον Νοέμβριο κατά 12,5%, από 3,7% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 10,6%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις στην Ιταλά συρρικνώθηκαν 0,4% έναντι αύξησης 0,1% τον Οκτώβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο 0,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΧΑ: Συμφωνία με το Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας για διαπραγμάτευση παραγώγων προϊόντων

Ευρωπαϊκά stress tests: Πιο ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες -Μειώνεται η «ψαλίδα» με την Ευρώπη στην κεφαλαιακή επάρκεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider