Ώθηση στο πετρέλαιο δίνουν το ασθενέστερο δολάριο και η περιορισμένη παραγωγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώθηση στο πετρέλαιο δίνουν το ασθενέστερο δολάριο και η περιορισμένη παραγωγή
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 79,32 δολάρια και το Brent στα 81,95 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, με τους επενδυτές να ανακτούν τη διάθεσή τους για ανάληψη κινδύνου ενώ αναμένουν λεπτομέρειες αναφορικά με τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική.

Το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ παρέχει τήριξη στις τιμές καθώς καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για όσους έχουν άλλα νομίσματα.

Οι πρόσφατες μειώσεις της τιμής του πετρελαίου οφείλονταν στις ανησυχίες για τη ζήτηση που πυροδότησε η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

«Τα αυξανόμενα κρούσματα προκαλούν ανησυχία, καθώς οι περιορισμοί επηρεάζουν τις μετακινήσεις οι οποίες τροφοδοτούν τη ζήτηση», δήλωσε ο Ravindra Rao, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Kotak Securities. «Ωστόσο, παρά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, καμία από τις μεγάλες οικονομίες δεν εξετάζει σοβαρά lockdown».

«Η κατάσταση της πανδημίας, τα ζητήματα που σχετίζονται με την προσφορά και οι τάσεις στις αγορές μετοχών θα είναι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το πετρέλαιο βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η περιορισμένη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+, η οποία θεωρείται μη συμβατή με τη ζήτηση υποστήριξε επίσης τις τιμές. Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι οι προσθήκες προσφοράς του ΟΠΕΚ είναι κάτω από την επιτρεπόμενη αύξηση βάσει του συμφώνου του ΟΠΕΚ+, καθώς ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, δεν παράγουν τους συμφωνηθέντες όγκους.

Η Λιβύη, η οποία εξαιρείται από τους περιορισμούς της προσφοράς του ΟΠΕΚ, έχει πληγεί από εργασίες συντήρησης αγωγών και διακοπές στις εργασίες στα κοιτάσματα πετρελαίου. Ωστόσο, τη Δευτέρα, η παραγωγή ξανάρχισε στο κοίτασμα πετρελαίου El Feel, όπου μια ένοπλη ομάδα είχε διακόψει την παραγωγή τον περασμένο μήνα.

«Η αγορά θα μπορούσε ακόμα να επωφεληθεί από τις πιο περιορισμένες προμήθειες και τον κίνδυνο εφοδιασμού από τη Ρωσία», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές εμπορευμάτων της ANZ Research. Η πολιτική ένταση έχει αυξηθεί καθώς η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η αγορά αναμένει τα δεδομένα για τα αποθέματα πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), ενώ θα ακολουθήσουν στοιχεία από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Έξι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 7 Ιανουαρίου, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει την έβδομη συνεχή εβδομάδα μείωσης των αποθεμάτων αργού.

Την Τρίτη το μεσημέρι (13:11 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 79,32 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,39% και το Brent στα 81,95 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,34%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες για το πετρέλαιο εν μέσω των ανησυχιών για την πανδημία

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω των διακοπών εφοδιασμού από το Καζακστάν και τη Λιβύη

Εβδομαδιαία άνοδος κοντά στο 5% για το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider