Δεν άντεξαν τα κέρδη της Wall Street, προς το «αντίο» στο 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν άντεξαν τα κέρδη της Wall Street, προς το «αντίο» στο 2021
Κοντά σε τριψήφιες απώλειες ο Dow Jones για το κλείσιμο της Πέμπτης, χαλώντας έτσι το «Santa rally».

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε την προτελευταία συνεδρίαση του έτους η Wall Street, με τα κέρδη που καταγράφονταν ενδοσυνεδριακά να μην αντέχουν και να γυρνούν σε απώλειες λίγο πριν από το κλείσιμο της Πέμπτης, χαλώντας έτσι το «Santa rally».

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έπεσε 0,25% ή 90,55 μονάδες στις 36.398 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,27% ή 12,91 μονάδες στις 4.780 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 0,16% ή 24,7 μονάδες στις 15.741 μονάδες.

Με το τέλος του 2021 να έρχεται σε λίγο περισσότερο από ένα 24ωρο, οι επενδυτές επικέντρωσαν την προσοχή τους αρχικά στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη.

Η -μεγαλύτερη του αναμενόμενου- υποχώρηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας (χαμηλό 52 ετών) για την εβδομάδα των Χριστουγέννων «μεταφράζεται» από τους επενδυτές ως ανθεκτική ανταπόκριση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ στις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, όπως και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα που αποτυπώθηκαν στη σημερινή μέτρηση του Chicago PMI.

Ωστόσο, στο τέλος της συνεδρίασης επικράτησε η ανησυχία γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στην πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας για το 2022.

Εμπορεύματα

Την έβδομη διαδοχική μέρα ανόδου κατέγραψε για την προτελευταία συνεδρίαση του 2021 το πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν 43 σεντ ή 0,6% στα 76.99 δολάρια ανά βαρέλι. Οι 7 διαδοχικές μέρες ανόδου είναι το μεγαλύτερο σερί του αμερικανικού αργού από το «ράλι» που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 2021.

Εξάλλου, τα συμβόλαια του Brent, παράδοσης Μαρτίου, κέρδισαν 0,08% ή 0,06 σεντ στα 79,28 δολάρια ανά βαρέλι.

Με άνοδο ολοκλήρωσαν την προτελευταία συνεδρίαση του 2021 οι τιμές του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να «χτίζει» αποστάσεις από το όριο των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά.

Η διάθεση για ευρείες τοποθετήσεις των επενδυτών στο τέλος του έτους ανέβασε την τιμή του χρυσού, καθώς συνεχίζεται η αποτίμηση για τις επιπτώσεις της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία.

Μάκρο

Ο PMI Chicago, που μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην κρίσιμη για την οικονομία περιοχή των μεσοδυτικών πολιτειών, αυξήθηκε στις 63,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 61,8 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μια μέτρηση στις 62 μονάδες.

Σε νέο χαμηλό εντός της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και του τελευταίου μισού αιώνα κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς διαμορφώθηκαν σε 198.000 από 206.000 προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 208.000 αιτήσεις.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των νέων αιτήσεων εδώ και 52 χρόνια, από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1969.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 1,71 εκατ. έναντι 1,85 προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,86 εκατ. αιτήσεις.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στην ανάκληση σχεδόν μισού εκατ. ηλεκτρικών αυτοκινήτων της στην αγορά των ΗΠΑ προχωρά η Tesla, λόγω τεχνικών βλαβών που ενδέχεται να επηρεάσουν την ασφάλεια των οχημάτων.

Ειδικότερα, ανακαλούνται 356.309 μοντέλα Model 3 που κατασκευάστηκαν από το 2017 έως το 2020 λόγω προβλημάτων που μπορεί να έχει η οπίσθια κάμερα τους από το άνοιγμα και κλείσιμο του πορτ-μπαγκάζ, θέτοντας προβλήματα στην εικόνα που έχει ο οδηγός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Προς νέα ρεκόρ Dow Jones και S&P 500

gazzetta
gazzetta reader insider insider