Wall Street: Τριήμερο ράλι, ρεκόρ και αισιοδοξία πριν την διακοπή των Χριστουγέννων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τριήμερο ράλι, ρεκόρ και αισιοδοξία πριν την διακοπή των Χριστουγέννων
Το τριήμερο ράλι έρχεται ακριβώς μετά ένα τριήμερο απωλειών και κυριαρχίας των φόβων για την νέα μετάλλαξη Όμικρον, που έφερε αναταράξεις στις αγορές διεθνώς.

Οι επενδυτές στην Wall Street την Πέμπτη αποχαιρέτησαν τις διαπραγματεύσεις ενόψει των χριστουγεννιάτικων διακοπών, με μια συνέχιση του τριήμερου σερί, στέλνοντας μάλιστα τον ευρύτερο S&P 500 να κλείσει λιγότερο από 0,2% κάτω από το all-time high ρεκόρ του. Το τριήμερο ράλι έρχεται ακριβώς μετά ένα τριήμερο απωλειών και κυριαρχίας των φόβων για την νέα μετάλλαξη Όμικρον, που έφερε αναταράξεις στις αγορές διεθνώς.

Αυτοί ακριβώς οι φόβοι δείχνουν πλέον να υποχωρούν καθώς ολοένα περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν πως η Όμικρον είναι μια λιγότερο επικίνδυνη μετάλλαξη από την Δέλτα ή άλλα στελέχη του κορονοϊού.

Δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν πως η νόσηση που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι κατά 70% έως 80% λιγότερο σοβαρή απ' ό,τι η Δέλτα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των αφρικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC), όμως αυτό δεν πρέπει να εικάζεται πως ισχύει για όλες τις χώρες.

Μάκρο

Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Νοέμβριο μετά από άνοδο 1,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το εισόδημα αυξήθηκε 0,4% μετά από άνοδο 0,5% τον Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη άνοδος ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal. Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι δαπάνες παρέμειναν σταθερές τον Νοέμβριο, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 0,2%. Η δωδεκάμηνη αύξηση του δείκτη PCE, του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού της Fed, εκτινάχθηκε στο 5,7% τον Νοέμβριο από 5% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός PCE που εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια αυξήθηκε στο 4,7% από 4,1% σε ετήσια βάση. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1982.

Ακόμα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στις 205.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Στις αρχές αυτού του μήνα, οι αιτήσεις έπεσαν σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 1969. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 205.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα. Οι αιτήσεις έχουν μειωθεί από το υψηλό ρεκόρ των 6,149 εκατομμυρίων στις αρχές Απριλίου του 2020.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αυξήθηκε ελαφρά σε τελική τιμή Δεκεμβρίου 70,6 από την αρχική ένδειξη 70,4, παραμένοντας πάνω από το τελικό επίπεδο του Νοεμβρίου 67,4. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal είχαν προβλέψει καμιά μεταβολή για την τιμή στο 70,4.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12,4% σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 744.000 τον Νοέμβριο από το αναθεωρημένο 662.000 τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών θα πραγματοποιούνταν με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 766.000 τον Νοέμβριο. Τα δεδομένα συχνά αναθεωρούνται απότομα. Οι πωλήσεις τον Οκτώβριο αναφέρθηκαν αρχικά σε 745.000.

Εμπορεύματα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη. Έτσι, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 1,03 δολ. ή 1,4%, κλείνοντας στα 73,79 δολάρια το βαρέλι. Αντιστοίχως, το πετρέλαιο Brent στα συμβόλαια παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε κατά 1,56 δολάρια ή 2,07% στα 76,85 δολάρια το βαρέλι, που είναι και υψηλό από τις 25 Νοεμβρίου.

Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, κατέγραψαν κέρδη την Πέμπτη, «τερματίζοντας» την συνεδρίαση σε θετικό έδαφος ενόψει της Χριστουγεννιάτικης διακοπής της Παρασκευής. Έτσι, η τιμή του χρυσού στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου έκλεισε με μια αύξηση 9,50 δολαρίων ή 0,5%, στα 1.811,70 δολάρια η ουγγιά, σηματοδοτώντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Έτσι, την Πέμπτη στο κλείσιμο των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,55% ή 196,67 μονάδες στις 35.950 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,60% στις 4.724 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,85% στις 15.653 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 19 Νοεμβρίου η τιμή του χρυσού

Για 3η συνεχόμενη ημέρα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider