Wall Street: Τρίτη ημέρα στο «πράσινο» στην τελευταία συνεδρίαση πριν τα Χριστούγεννα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τρίτη ημέρα στο «πράσινο» στην τελευταία συνεδρίαση πριν τα Χριστούγεννα
Το σερί που ξεκίνησε την Τρίτη, διαδέχτηκε τρεις ημέρες απωλειών στις οποίες κυριάρχησαν οι φόβοι για την νέα μετάλλαξη Όμικρον και για τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Τελευταία ενημέρωση 17:32

Οι επενδυτές στην Wall Street την Πέμπτη δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το τριήμερο νικηφόρο σερί και να χρωματίσουν «πράσινη» την τελευταία συνεδρίαση πριν τα Χριστούγεννα. Το σερί που ξεκίνησε την Τρίτη, διαδέχτηκε τρεις ημέρες απωλειών στις οποίες κυριάρχησαν οι φόβοι για την νέα μετάλλαξη Όμικρον και για τις επιπτώσεις της στην οικονομία.
Αυτοί ακριβώς οι φόβοι δείχνουν πλέον να υποχωρούν καθώς ολοένα περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν πως η Όμικρον είναι μια λιγότερο επικίνδυνη μετάλλαξη από την Δέλτα ή άλλα στελέχη.

Δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν πως η νόσηση που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι κατά 70% έως 80% λιγότερο σοβαρή απ' ό,τι η Δέλτα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των αφρικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC), όμως αυτό δεν πρέπει να εικάζεται πως ισχύει για όλες τις χώρες.

Μάκρο

Σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Νοέμβριο μετά από άνοδο 1,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το εισόδημα αυξήθηκε 0,4% μετά από άνοδο 0,5% τον Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη άνοδος ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal. Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι δαπάνες παρέμειναν σταθερές τον Νοέμβριο, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 0,2%. Η δωδεκάμηνη αύξηση του δείκτη PCE, του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού της Fed, εκτινάχθηκε στο 5,7% τον Νοέμβριο από 5% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός PCE που εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια αυξήθηκε στο 4,7% από 4,1% σε ετήσια βάση. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1982.

Ακόμα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στις 205.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Στις αρχές αυτού του μήνα, οι αιτήσεις έπεσαν σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 1969. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 205.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα. Οι αιτήσεις έχουν μειωθεί από το υψηλό ρεκόρ των 6,149 εκατομμυρίων στις αρχές Απριλίου του 2020.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αυξήθηκε ελαφρά σε τελική τιμή Δεκεμβρίου 70,6 από την αρχική ένδειξη 70,4, παραμένοντας πάνω από το τελικό επίπεδο του Νοεμβρίου 67,4. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal είχαν προβλέψει καμιά μεταβολή για την τιμή στο 70,4.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12,4% σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 744.000 τον Νοέμβριο από το αναθεωρημένο 662.000 τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών θα πραγματοποιούνταν με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 766.000 τον Νοέμβριο. Τα δεδομένα συχνά αναθεωρούνται απότομα. Οι πωλήσεις τον Οκτώβριο αναφέρθηκαν αρχικά σε 745.000.

Έτσι, την Πέμπτη στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύεται 0,64% ή 228 μονάδες στις 35.982 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,59% στις 4.724 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,52% στις 15.602 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σταθερά κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Στα ύψη ο πληθωρισμός - Ο δείκτης PCE στο υψηλότερο ποσοστό από το 1982

gazzetta
gazzetta reader insider insider