Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο, μακριά από τη διεθνή τάση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο, μακριά από τη διεθνή τάση
Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο, που έδειξε να μένει πίσω λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Δεν κατάφερε να υπάρξει δυναμική και ρυθμός στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη συγκριτικά με την ισχυρή άνοδο που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, στην προσπάθεια να αφήσουν πίσω τους, τους φόβους για τη μετάλλαξη Όμικρον και τα μέτρα που μπορεί να συνοδεύουν αυτή.

Οι επενδυτές εν μέσω και εορταστικού ρυθμού έδειξαν να απέχουν κάτι που αποτυπώνεται και από τον αδύναμο τζίρο και το χαμηλό trading. Παράλληλα έδειξαν να ανησυχούν τόσο για την επιβολή μιας σειράς νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για την όποια αντιμετώπιση της Όμικρον, αλλά και για την πορεία του πληθωρισμού με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Όσο αναφορά την Όμικρον, χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι είναι ακόμη πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι είναι πιο ήπια από τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να ασθενήσουν από αυτήν τόσοι πολλοί άνθρωποι που να «υπερφορτωθούν» τα συστήματα υγείας. «Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι με τους αριθμούς που αυξάνονται όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, αυτή η αντίληψη φαίνεται ότι προήλθε από τα αρχικά δεδομένα που υπήρχαν από περιοχές της Νότιας Αφρικής και έδιναν μια λανθασμένη εντύπωση λόγω του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης στον πληθυσμό.

Στα της εγχώρια αγοράς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,49% στις 881,19 μονάδες με τον τζίρο μόλις στα 41,95 εκατ. ευρώ απόρροια και των εορτών αλλά και του ευρύτερου κλίματος αποχής και εσωστρέφειας που επικρατεί εδώ και μέρες. Ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη κατά 0,69% στις 2.115,44 μονάδες και ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 1,83% στις 567,13 μονάδες, μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Bank of America και της Axia Ventures.

Από τις τράπεζες, η Eurobank έδωσε ρυθμό με κέρδη 2,32% στα 0,89 ευρώ, η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,22% στα 2,85 ευρώ, η Alpha Bank κατά 1,94% στα 1,05 ευρώ, με την Πειραιώς να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,23% στα 1,287 ευρώ.

Ήπιες εντολές αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών έδωσαν ρυθμό στους τίτλους των Coca Cola στο 2,15% και τα 29,49 ευρώ, σε ΟΤΕ στο 1,54% και τα 16,20 ευρώ και σε Viohalco στο 1,4% και στα 4,705 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης η Quest, η Motor Oil, η Cenergy, και ο ΟΛΠ.

Ισχυρή διόρθωση για τη μετοχή της Lamda που υποχώρησε κατά 3,48% στα 6,80 ευρώ, ενώ profit taking σημειώθηκε σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ElvalHalcor.

Πιέσεις στη Jumbo που έκλεισε με πτώση 1,91% στα 12,35 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider