Κατρακύλησε 500 μονάδες ο Dow Jones στο τέλος μιας γεμάτης και δύσκολης εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατρακύλησε 500 μονάδες ο Dow Jones στο τέλος μιας γεμάτης και δύσκολης εβδομάδας
Μια εβδομάδα που «τα είχε όλα» έφτασε στο τέλος της, με την συνεδρίαση της Παρασκευής να μην τελειώνει θετικά για την Wall Street και ιδιαίτερα για τον Dow Jones που έχασε άνω των 500 μονάδων.

Μια εβδομάδα που «τα είχε όλα» έφτασε στο τέλος της, με την συνεδρίαση της Παρασκευής να μην τελειώνει θετικά για την Wall Street και ιδιαίτερα για τον Dow Jones που έχασε άνω των 500 μονάδων. Η «εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών» συνδυάστηκε με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την μετάλλαξη Όμικρον, προκαλώντας νευρικότητα στους επενδυτές σε μια συνεδρίαση με έντονες μεταβολές.

Έτσι, ο Dow Jones κατρακύλησε 532 μονάδες, ή 1,48%, στις 35.365 μονάδες.

O S&P 500 έχασε 1,03% στις 4.620 μονάδες.

O Nasdaq υποχώρησε οριακά 0,07% στις 15.169 μονάδες.

Στο μέτωπο της πανδημίας, έχει «φουντώσει» για τα καλά η συζήτηση για τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον που εξαπλώνεται ταχύτατα. Μιλώντας στο CNBC ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας, Δρ. Άντονι Φαούτσι, σχολίασε πως ένας επαναπροσδιορισμός του τι σημαίνει να είσαι πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού είναι σίγουρα «στο τραπέζι». Ο Φαούτσι ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι ανοιχτές να επανεξετάσουν αυτούς τους όρους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο βέλτιστος εμβολιασμός γίνεται με την αναμνηστική δόση», είπε. Ωστόσο, στο ίδιο θέμα, ο Δρ Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επίτροπος του FDA, «έκρουσε τον κώδωνα» του κινδύνου ότι η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, σημαίνει ότι σύντομα μπορεί να γίνει δύσκολο να χορηγηθεί κάποιος μια ενισχυτική δόση, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Σε επιχειρηματικά νέα, οι μετοχές της Rivian έφτασαν να χάνουν έως και 12% αφότου ο CEO της εταιρείας, RJ Scaringe, και άλλα στελέχη ανέφεραν αύξηση στις κρατήσεις πελατών αλλά μείωσαν τις προσδοκίες παραγωγής οχημάτων για το έτος. Οι εξελίξεις ήρθαν παράλληλα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση της Rivian ως εισηγμένη εταιρεία, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τις προσδοκίες και επιβεβαίωσε τα σχέδια για ένα νέο εργοστάσιο 5 δισ. δολαρίων στη Τζόρτζια που αναμένεται να μπει σε λειτουργία το 2024. Ωστόσο, πριν το καμπανάκι του κλεισίματος η Rivian είχε καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες στην τιμή της μετοχής της κάτω από την ποσοστιαία μονάδα.

Eμπορεύματα

Αντίθετες πορείες ακολούθησαν την Παρασκευή χρυσός και πετρέλαιο.

Το όριο των 1.800 δολαρίων ξεπέρασε την Παρασκευή η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να φτάνει στο υψηλότερο σημείο του από τις 22 Νοεμβρίου, με κέρδη 1,1%σ στην εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν 0,4% ή 6,70 δολάρια φτάνοντας τα 1.804,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Από την άλλη, Οι τιμές στα συμβόλαια future πετρελαίου καταστάλαξαν σε απώλειες την Παρασκευή, σημειώνοντας την έβδομη εβδομαδιαία πτώση τους σε οκτώ εβδομάδες. To αμερικάνικο αργό στα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησε 1,52 δολάρια ή 2,1%, στα 70,86 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές έχασαν 1,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider