Χρηματιστήριο: Το πλεονέκτημα στους βραχυπρόθεσμους παίχτες - Διατηρούνται οι 890

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το πλεονέκτημα στους βραχυπρόθεσμους παίχτες - Διατηρούνται οι 890
Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να μπαίνουν σε ρυθμούς Χριστουγέννων. Χαμηλά ο τζίρος.

Το πάνω χέρι έχουν οι επενδυτές με βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική στο Χρηματιστήριο, αποκομίζοντας μέρος των χθεσινών κερδών που κατέγραψαν κυρίως οι τράπεζες αλλά και οι τίτλοι του ομίλου Στασινόπουλου (Viohalco, Cenergy, ElvalHalcor).

Στο επίκεντρο φυσικά παραμένουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ επέλεξε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι συγκριτικά με την πιο «hawkish» στάση της Fed αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας ως προς το σκέλος του tapering, με την Κριστίν Λαγκάρντ να κρατά προς ώρας ισορροπίες μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών».

Με πολλά «εάν και εφόσον», η ΕΚΤ αποφάσισε να ανακοινώσει τη λήξη του έκτακτου προγράμματος PEPP ύψους 1,85 τρισ. ευρώ το Μάρτιο του 2022, μοιράζοντας ωστόσο από δύο «άσσους» στις δύο ανωτέρω πλευρές. Από τη μία, η περιορισμένης διάρκειας αύξηση του βασικού προγράμματος APP, από τα 20 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η σταδιακή επαναφορά του στο αρχικό μέγεθος μέχρι το τέλος του 2022, ήταν μια ξεκάθαρη νίκη για τα «γεράκια», ενώ ο ανοιχτός ορίζοντας λήξης των αγορών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα «μέχρι λίγο πριν» την πρώτη αύξηση επιτοκίων, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια μικρή επικράτηση των «περιστεριών».

Ωστόσο, οι ισορροπίες φαίνεται να διατηρήθηκαν και ως προς το πλαίσιο στήριξης των ελληνικών ομολόγων, αν όχι άμεσα, έμμεσα. Χωρίς να πληρούνται οι όροι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο APP, ελλείψει investment grade, η ΕΚΤ επέλεξε να παρατείνει τις επανεπενδύσεις στις λήξεις στο PEPP μέχρι το τέλος του 2024, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας επανεκκίνησης του έκτακτου προγράμματος ανά πάσα στιγμή εάν κριθεί απαραίτητο. Τι συνεπάγεται ωστόσο η κίνηση της Κριστίν Λαγκάρντ, που αν και δεν είναι δεδομένη και κυρίως έχει «κατασβεστικό ρόλο», μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και «game changer» για τα ελληνικά ομόλογα;

Άμεσα μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ πυροδοτήθηκε κύμα εντολών στο ΧΑ, FTSE 25 και τράπεζες που υπεραπέδωσαν και όπως είναι αναμενόμενο, μερίδα επενδυτών κλείνει μέρος των θέσεων τους.

Έτσι, σήμερα ο Γενικός Δείκτης, υποχωρεί κατά 0,27% στις 890,39 μονάδες με τον τζίρο στα 2,3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,2% στις 2,141,30 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη στο -0,4% και στις 578,39 μονάδες.

Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με σημείο στήριξης τις 869 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες. Σήμερα λήγουν τα παράγωγα λήξης Δεκεμβρίου και η Quest Συμμετοχών θα αντικαταστήσει την ΕΧΑΕ στον FTSE Large Cap.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank διορθώνει κατά 0,93% στα 1,065 ευρώ, η Πειραιώς σημειώνει πτώση 0,6% στα 1,319 ευρώ και με τις ΕΤΕ και Eurobank να κινούνται ηπιότερα κατά -0,48% και κατά -0,15% στα 2,895 ευρώ και στα 0,909 ευρώ αντίστοιχα.

Coca Cola, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ κινούνται ήπια ανοδικά.

Ήπιο profit taking σε ElvalHalcor, Cenergy και Μυτιληναίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider