Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
16-12-2021 | 19:33

Ευρωαγορές: Στο «πράσινο» όλη η Ευρώπη μετά τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζιτών

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Στο «πράσινο» όλη η Ευρώπη μετά τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζιτών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Θερμής υποδοχής από τις διεθνείς αγορές έτυχαν οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΚΤ και της ΒοΕ την Πέμπτη, αλλά και της Fed μία ημέρα πριν, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να μην αποτελούν εξαίρεση. Οι αγοραστές «έστειλαν» τον Stoxx υψηλότερα κατά 1,2%, σε μία ημέρα που κυριάρχησε το «πράσινο» σε όλη την ήπειρο.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,23% στις 476,56 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,03% στις 15.636 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,25% στις 7.260 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 1,12% στις 7.005 μονάδες. Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,44% στις 26.742 μονάδες, και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 1,27% στις 8.380 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πως θα αυξήσει για διάστημα ενός εξαμήνου τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του «παραδοσιακού» προγράμματος APP, στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τη σταδιακή κατάργηση του έκτακτου προγράμματος που θέσπισε στη διάρκεια της πανδημίας (PEPP). Παράλληλα, θα κάνει ευνοϊκές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022, κάτι που αφορά και την Ελλάδα. Όπως ευρέως αναμενόταν, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και έμεινε σταθερή στη θέση της να τερματίσει τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα των 1,85 τρισ. ευρώ που έθεσε σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του παλαιότερου, παραδοσιακού της προγράμματος θα αυξηθούν στα 40 δισ. ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από το β' τρίμηνο του 2022. Εν συνεχεία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα περιορίσουν τις αγορές  στα 30 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, προτού επιστρέψουν στο σημερινό επίπεδο των 20 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Από την άλλη, σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,25%, από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% προηγουμένως, με ψήφους 8 υπέρ και 1 κατά, προχώρησε για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), εκπλήσσοντας τους οικονομολόγους για δεύτερο μήνα.  Σημειώνεται πως η BoE είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως που αυξάνει το κόστος δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 6% τον Απρίλιο, ποσοστό τριπλάσιο του στόχου.

Μάκρο

Σημαντική κάμψη κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης για τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο των χωρών του ευρώ διαμορφώθηκε στα 3,6 δισ. ευρώ έναντι 7,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο κα ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 7,3 δισ. ευρώ.

Ο PMI υπηρεσιών της Markit για τη Γερμανία για τον Δεκέμβριο υποχώρησε στις 48,4 μονάδες έναντι 52,7 μονάδων τον Νοέμβριο και αντί 51 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντίθετα, καλύτερα είναι τα μηνύματα για τον κλάδο της μεταποίησης στη Γερμανία, με τον σχετικό PMI να αυξάνεται στις 57,9 μονάδες έναντι 57,4 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 56,9 μονάδες.

Ο σύνθετος PMI για τη γερμανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες έναντι 52,2 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 51,1 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την οικονομία της Γαλλίας διαμορφώθηκε στις 55,6 μονάδες για τον Δεκέμβριο, έναντι 56,1 μονάδων τον Νοέμβριο και έναντι 55 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο PMI μεταποίησης έφτασε τις 54,9 μονάδες έναντι 55,9 μονάδων τον Νοέμβριο και αντί πρόβλεψης των αναλυτών για 55,5 μονάδες.

Ο PMI υπηρεσών διαμορφώθηκε στις 57,1 μονάδες έναντι 57,4 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 56 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.