Απρόσμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας - Στο 0,25% από 0,1%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απρόσμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας - Στο 0,25% από 0,1%
Με ψήφους 8 υπέρ και 1 κατά, προχώρησε για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, σε αύξηση επιτοκίου, εκπλήσσοντας τους οικονομολόγους ξανά. 

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,25%, από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% προηγουμένως, με ψήφους 8 υπέρ και 1 κατά, προχώρησε για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), εκπλήσσοντας τους οικονομολόγους για δεύτερο μήνα.

Σημειώνεται πως η BoE είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως που αυξάνει το κόστος δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 6% τον Απρίλιο, ποσοστό τριπλάσιο του στόχου.

Τον περασμένο μήνα, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση του επιτοκίου, την οποία η BoE ανέβαλε, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας. Οι ανησυχίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά και οι δηλώσεις στελεχών της κεντρικής τράπεζας, είχαν δημιουργήσει την εντύπωση στους αναλυτές ότι δεν θα υπήρχε μεταβολή τον Δεκέμβριο.

Σε συνέχεια της απόφασης, η βρετανική λίρα σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1,3347 δολάρια, ενώ ο δείκτης FTSE 100 διατηρεί την άνοδο της τάξης του 1%.

Παράλληλα, η BoE αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τον Δεκέμβριο και το πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω του εξάπλωσης της Όμικρον, ενώ η νομισματική επιτροπή ψήφισε ομόφωνα τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στις 875 δισ. λίρες (1,16 τρισ. δολάρια).

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Τρίτη τους Βρετανούς πολιτικούς να αποφύγουν την «αδράνεια». Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύθηκε σε υψηλό 10ετίας το Νοέμβριο, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,1% ετησίως, από 4,2% τον Οκτώβριο και πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%. Ωστόσο, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παρέμεινε ισχυρή, με 257.000 υπαλλήλους να προστίθενται στις μισθοδοσίες το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider