Αγορές | Ξένα Χρηματιστήρια
10-12-2021 | 23:34

Άνοδος ρεκόρ για τον S&P 500 - Ο πληθωρισμός δεν έπληξε την Wall Street

Newsroom
Μοιράσου το
Άνοδος ρεκόρ για τον S&P 500 - Ο πληθωρισμός δεν έπληξε την Wall Street
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τον Φεβρουάριο κατέγραψε ο S&P 500 παρά τις  λόγω του πληθωρισμού σε υψηλό επίπεδο 39 ετών. 

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, παρά την «εκτόξευση» των τιμών ενέργειας για τους Αμερικανούς καταναλωτές, ενισχύουν τις απόψεις για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα καθυστερήσει τον περιορισμό των υποστηρικτικών μέτρων για την οικονομία, ενώ ενδέχεται να αναθεωρήσει και τον σχεδιασμό για την αύξηση στα βασικά της επιτόκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Fed την ερχόμενη εβδομάδα εν μέσω προσδοκιών για σχετικές ανακοινώσεις από τον διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Οι δείκτες στο ταμπλό έδειξαν ενίσχυση 0,60% του Dow Jones στις 35.970 μονάδες. Άνοδο σημείωσε και ο S&P 500 στις 4.712 μονάδες με 0,92%. Παράλληλα, ο Nasdaq κέρδισε 0,73% και έφτασε στις 15.603 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow Jones Industrial Average είχε άνοδο 4% από τη Δευτέρα ανατρέποντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων εβδομάδων και καταγράφοντας την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τον Μάρτιο. 

Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite πρόσθεσαν 3,8% και 3,6%, αντίστοιχα, αυτή την εβδομάδα. Η καλύτερη απόδοση και των δύο δεικτών από τον Φεβρουάριο.

Μάκρο

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο αυξήθηκε 6,8% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στο 6,8%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από τον Ιούνιο του 1982.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,8% έναντι αύξησης 0,9% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,7%.

Παράλληλα, απρόσμενη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ, που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, για τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 70,4 μονάδες έναντι 67,4 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στις 68 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Την απόφαση της να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street μέσω με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC), την CC Neuberger, ανακοίνωσε η Getty Images.

Με βάση τη συμφωνία, η αξία της Getty αποτιμάται σε 4,8 δισ. δολάρια.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, για τον Νοέμβριο αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 4,9% (εντός των προβλέψεων των αναλυτών και έναντι ανόδου 4,6% τον Νοέμβριο του 2020) και σε μηνιαίο επίπεδο κατά 0,5% (εντός των προβλέψεων των αναλυτών και αντί άνοδο 0,6% τον Οκτώβριο).

Ανά κλάδο, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν 33,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, ενώ οι τιμές της βενζίνης κατέγραψαν ετήσια αύξηση 58,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.