Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπιες απώλειες με φόντο την μετάλλαξη «Όμικρον» και τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπιες απώλειες με φόντο την μετάλλαξη «Όμικρον» και τον πληθωρισμό
Ήπιες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με φόντο την εξάπλωση της «'Ομικρον» και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ελαφρώς χαμηλότερα έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού «Όμικρον», ενώ την ίδια ώρα αξιολογούν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στον ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν πως βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών για τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο αυξήθηκε 6,8% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο στο 6,8%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,29% στις 475,61 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έπεσε 0,40% στις 7.291 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,10% στις 15.623 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 0,24% στις 6.991 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB έχασε 0,36% στις 26.721 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,47% στις 8.360 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Volvo και η σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northvolt ανακοίνωσαν πως θα επενδύσουν 30 σουηδικές κορώνες (3,3 δισ. δολάρια) για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί κέντρο ερευνάς στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 2022, με «μερικές εκατοντάδες άτομα» προσωπικό ενώ μένει να αποφασιστεί το σημείο όπου θα δημιουργηθεί το εργοστάσιο των μπαταριών.

Μάκρο

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού των τελευταίων 29 ετών στη Γερμανία επιβεβαίωσαν τα οριστικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (Destatis), υπογραμμίζοντας τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 5,2%.

Στη Βρετανία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε μόλις 0,1% τον Οκτώβριο, έναντι ανάπτυξης 0,4% που προβλεπόταν και 0,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, το ΑΕΠ είναι μειωμένο κατά 0,5%.

Παράλληλα, μείωση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς η δραστηριότητα στα εργοστάσια της χώρας συνέχισε να δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης εξαιτίας των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρότερη των προσδοκιών η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider