Στη δίνη της αφρικανικής μετάλλαξης η Wall - Η χειρότερη ημέρα του έτους για τον Dow, στις -900 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη δίνη της αφρικανικής μετάλλαξης η Wall - Η χειρότερη ημέρα του έτους για τον Dow, στις -900 μονάδες
Οι εντεινόμενοι φόβοι για τη μετάλλαξη «όμικρον» του κορονοϊού σάρωσαν το αμερικανικό χρηματιστήριο. Τριψήφιες απώλειες και για τον Nasdaq. Οι μεγάλοι χαμένοι.

Τελευταία ενημέρωση: 21:45

Ισχυρότατες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street για το κλείσιμο της εβδομάδας, σε μια συνεδρίαση που «στιγματίστηκε» από την ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα αφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Η παραλλαγή, που «βαφτίστηκε» Όμικρον, χαρακτηρίστηκε ανησυχητική από τον ΠΟΥ, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για lockdowns και νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Δείκτες

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε 2,53% ή 905,04 μονάδες στις 34.899 μονάδες. Ο Dow έγραψε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του εντός του 2021, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να πέφτει έως και άνω των 1.000 μονάδων, προτού «μαζέψει» κάπως την πτώση του.

Ο S&P 500 έπεσε 2,09% ή 95,26 μονάδες στις 4.603 μονάδες, καθώς το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι κυκλικές μετοχές και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ευρύτερου δείκτη από τον Φεβρουάριο.

Ο Nasdaq έχασε 2,23% ή 353,6 μονάδες στις 15.491 μονάδες.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών και των 3 δεικτών σε συνεδρίαση Black Friday. Ο δείκτης Cboe Volatility, γνωστός και ως «δείκτης φόβου» αυξήθηκε στις 28 μονάδες, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες από αυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο σημειώθηκαν στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να γράφει τη χειρότερη ημερήσια επίδοση του από τον Ιούνιο του 2020. Ο αντίκτυπος του ξένου sell-off ήρθε και στην Ελλάδα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να υποχωρεί 4,55% στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Χαμένοι και κερδισμένοι

Από το αρνητικό κλίμα επηρεάστηκαν και οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να γράφει τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του τον τελευταίο 1,5 χρόνο, της τάξης του 13%, ενώ ανάλογη πτώση κατέγραψαν και τα συμβόλαια του Brent. Ο δείκτης ενέργειας του S&P 500 έκλεισε στο -4%, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές των APA Corp.(-8,28%), Occidental Petroleum (-7,22%), Devon Energy Corp. (-5,30%) και Marathon Oil Corp.(-6,71%).

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση είχαν οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τον αντίστοιχο υπο-δείκτη να χάνει 3,3%. Τον δείκτη παρέσυραν μετοχές όπως της American Express (-8,62%), Comerica, (-5,80%), Huntington Bancshares (-5,99%), Wells Fargo & Co. (-5,61%) και Invesco (-5,24%).

Το δημοφιλές ETF US Global JETS, που σχετίζεται με τις αεροπορικές εταιρείες και κατέληξε να αποτελεί καλό δείκτη για την εικόνα της αγοράς σχετικά με την πρόοδο της προσπάθειας εξόδου από την πανδημία, υποχώρησε 7,2%.

Οι εξελίξεις ευνόησαν τις μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών με την Moderna, η οποία φτιάχνει εμβόλια για την covid, να εκτοξεύεται πάνω από 20%. Στο +6% έκλεισε η μετοχή της Pfizer. Αλλά και οι εταιρείες που επωφελούνται από την καραντίνα είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν. Η εταιρεία τηλεδιασκέψεων Zoom Video Communications σημείωσε άνοδο 5,7%, ενώ η Netflix κέρδισε 1,1%.

Τι θα γίνει με τα επιτόκια;

Πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει βραχυπρόθεσμα η νέα μετάλλαξη, οι αγορές αποτιμούν το ενδεχόμενο αλλαγής στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών λόγω της νέας κατάστασης και ειδικότερα στο κατά πόσο μια νέα αναζωπύρωση της πανδημίας εντός του 2022 θα μπορούσε να καθυστερήσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των τραπεζών και να οδηγήσει σε αναθεώρηση της σταδιακής άρσης των υποστηρικτικών μέτρων για την ανάκαμψη των ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι αναλυτές δεν εκτιμούν με την ίδια βεβαιότητα που είχαν προ ημερών την αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ούτε και την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Και οι πιθανότηες αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) τον Δεκέμβριο μειώθηκαν στο 53% την Παρασκευή έναντ του 75% την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street ήταν περιορισμένη χρονικά λόγω της ημιαργίας για την Black Friday, ενώ χθες το αμερικανικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: «Τρόμος» από την αφρικανική μετάλλαξη - Απώλειες 1.000 μονάδων για τον Dow Jones

gazzetta
gazzetta reader insider insider